- Zdrowe odżywianie
- 20 lipca 2020
Właściwości zdrowotne soku z kapusty kiszonej i świeżej
Świeżo wyciskane soki cieszą się coraz większą popularnością. Ich właściwości zdrowotne są nie do przecenienia. Nie tylko owocowe, ale i warzywne – szczególnie sok z kapusty to prawdziwe eliksiry zdrowia, które bardzo korzystnie wpływają na wzmocnienie odporności i podniesienie kondycji zdrowotnej organizmu. Każdy, kto nie zna zalet soku z kapusty i nie wie, jak go przyrządzić, żeby zachował wszystkie walory, z pewnością przekona się do niego. Jest nie tylko zdrowy, ale również smaczny i orzeźwiający.
Sok z kapusty ma właściwości lecznicze. Podkreślają to nie tylko jego konsumenci, ale i lekarze, którzy zalecają regularne picie tego soku swoim pacjentom. Powszechnie znanym specjalistą, który opracował dietę warzywno-owocową, bazującą głównie na warzywach i owocach, jest dr Ewa Dąbrowska. Dieta tego rodzaju oparta jest na warzywach, z dodatkiem owoców i produktów niskocukrowych pochodzenia naturalnego. W diecie tej kapusta jest szczególnie polecana jako warzywo o wielu właściwościach leczniczych i zdrowotnych.
Jakie właściwości posiada sok z kiszonej kapusty?
Zalety tego soku znane są od dawna, sięgają korzeniami kultury ludowej. Od dawna uważano, że sok z kiszonej kapusty korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Taki sok można jednak spożywać pod postacią soku surowego albo kiszonego. Te dwa rodzaje soków mają różne działanie. Sok z kiszonej kapusty wspiera układ pokarmowy, poprawia proces trawienia, perystaltykę jelit, wzmaga wydzielanie się soku żołądkowego i m.in. uodparnia organizm na przeziębienia i grypę. Mniej popularny sok z czerwonej kapusty może służyć jako preparat do płukania jamy ustnej. Doskonale łagodzi podrażnione dziąsła i jamę ustną oraz rany na ciele. Szczególnie polecany jest również w stanach zapalnych. Działanie probiotyczne tego soku docenia się w kuracji antybiotykowej. Sok ten poprawia funkcjonowanie wątroby, zwalcza zaparcia i jest wskazany w problemach z hemoroidami. Sok z czerwonej kapusty pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, ale i dwunastnicy, wpływa na szybszą regenerację warg i zapobiega opryszczce.
Sok z kiszonej kapusty dobrze pić tuż przed posiłkiem, co korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego po spożyciu pokarmu. Wskazane jest picie takiego soku nawet kilka razy dziennie przez okres kilku tygodni. Sprawdź więcej na http://hurompolska.pl/ >>
Korzystny wpływ soku ze świeżej kapusty na cerę
Regularne spożywanie soku ze świeżej kapusty poprawia wygląd i ogólną kondycję skóry. Pomaga zapobiegać problemom dermatologicznym. Skóra staje się bardziej jędrna, elastyczna. Podobnie jak sok z kapusty kiszonej i ten łagodzi objawy opryszczki i egzemy. Takim sokiem można również łagodzić objawy oparzeń i odmrożeń na ciele. Wysoka zawartość siarki w soku z kapusty przeciwdziała łojotokowi. Z kolei zwartość witaminy C poprawia elastyczność skóry i działa podobnie jak kremy przeciwzmarszczkowe.
Sok z kapusty uzyskany z blendera i wyciskarki wolnoobrotowej
Taki napój z kapusty uzyskuje się bardzo łatwo. Liście z kapusty umieszcza się w blenderze i dodaje wodę. Więcej składników odżywczych z kapusty uzyskać jednak można za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. W celu wzmocnienia walorów smakowych soku z surowej kapusty, dodaje się do niego również inne warzywa, takie jak marchew, jabłko. Do czerwonej kapusty można również dodać granat oraz cytrynę.
Regularne spożywanie soku z kapusty kiszonej i świeżej poprawia nie tylko ogólne funkcjonowanie organizmu, ale i kondycję zdrowotną. Soki uzyskane z wyciskarki posiadają najwięcej wartości odżywczych. Zdecydowanie przewyższają pod tym względem soki uzyskane z blendera.
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 24 października 2023
Rodzaje likieru: Zanurz się w świat aromatycznej rozkoszy
- Mięso, wędliny i ryby
- 30 września 2022
Fakty o kebabie
- Zdrowe odżywianie
- 15 września 2022
Jak zdrowo przybrać na wadze
Kategorie
- Nabiał 12
- Mięso, wędliny i ryby 8
- Owoce i warzywa 5
- Produkty zbożowe 11
- Zdrowe odżywianie 13
- Blog 6