- Zdrowe odżywianie
- 8 maja 2020
Fast Take: Jak to, czego nie jemy, wpływa na nasze zdrowie?
- Ryzyko dietetyczne było związane z 11 milionami zgonów w 2017 r. - około co piąty zgon na świecie - oraz utratą 255 milionów lat życia z powodu złego stanu zdrowia.
- Ponad połowa z tych 11 milionów zgonów była związana z trzema głównymi czynnikami ryzyka: spożywaniem zbyt dużej ilości soli, niejedzeniem wystarczającej ilości całych ziaren i niejedzeniem wystarczającej ilości owoców. Po tych zagrożeniach następowały diety ubogie w orzechy i nasiona, warzywa oraz kwasy tłuszczowe omega-3.
- Liczba zgonów spowodowanych wysokim spożyciem czerwonego i przetworzonego mięsa, tłuszczów trans i napojów słodzonych cukrem była niższa od wyżej wymienionych składników diety w większości krajów o wyższej liczbie ludności.
W cyklu informacji żywieniowych Nonstop, często słyszy się o badaniach łączących nadmierne spożycie cukru, soli i niektórych rodzajów tłuszczu z niezdrowym stylem życia i ryzykiem wielu niekorzystnych warunków zdrowotnych. Ale co jeśli nie jest to takie proste? Nowe badanie opublikowane w Lancet i finansowana przez Fundację Billa i Melindy Gatesów potrząsa narracją wokół tego, co jemy i naszego ryzyka chorób dietozależnych. Czy to, czego nie jemy, jest ważniejsze od tego, czego jemy za dużo?
Jak zostało przeprowadzone badanie?
Badanie, o którym mowa, jest częścią raportu Global Burden of Disease (GBD), który jest corocznie publikowany przez grupę tysięcy współpracowników na całym świecie. GBD ma na celu pomóc krajom i ich decydentom politycznym zrozumieć wyzwania zdrowotne ich populacji i śledzić zmiany w czasie w celu poprawy ich systemów opieki zdrowotnej i wyeliminowania różnic. GBD śledzi śmierć i niepełnosprawność z ponad 350 chorób i urazów w 195 krajach.
W badaniu tym autorzy wybrali 15 składników diety, w tym takie składniki jak spożycie owoców, warzyw, czerwonego i przetworzonego mięsa, błonnika, omega-3s i sodu. Następnie zebrali dane na temat spożycia, sprzedaży żywności i napojów oraz dostępności żywności i składników odżywczych w każdym z 195 krajów włączonych do GBD. Zebrali oni informacje na temat zgonów i niepełnosprawności związanych z daną chorobą z raportu GBD 2017 i wykorzystali analizę statystyczną i modelowanie w celu oszacowania związków 15 składników diety ze zgonami i niepełnosprawnością.
Jakie były wyniki?
Niektóre składniki diety były związane z 11 milionami zgonów w 2017 r. - około jednej na pięć zgonów na świecie. Dziesięć milionów z tych zgonów było spowodowanych chorobami układu krążenia, a następnie nowotworami związanymi z dietą w ponad 900 000 zgonów i cukrzycą typu 2 w 339 000 zgonów. Ryzyko dietetyczne związane było z 255 milionami utraconych lat życia z powodu złego stanu zdrowia.
Ponad połowa wszystkich zgonów związanych z dietą w 2017 r. była związana z trzema najważniejszymi czynnikami ryzyka: spożywaniem zbyt dużej ilości soli, niejedzeniem wystarczającej ilości całych ziaren i niejedzeniem wystarczającej ilości owoców. Diety ubogie w orzechy i nasiona, warzywa i kwasy tłuszczowe omega-3 również w znacznym stopniu przyczyniły się do zgonów związanych z dietą. Niskie spożycie całych ziaren było głównym czynnikiem ryzyka śmiertelności wśród kobiet, natomiast wysokie spożycie sodu było najwyższym czynnikiem ryzyka dla mężczyzn.
Nieco nieoczekiwanym odkryciem tego badania było to, że liczba zgonów przypisywanych wysokiemu spożyciu czerwonego i przetworzonego mięsa, tłuszczów trans i napojów słodzonych cukrem była niższa niż wyżej wymienione składniki diety w większości krajów o wyższej liczbie ludności. Zagrożenia te utrzymywały się na stałym poziomie niezależnie od poziomu społeczno-gospodarczego w większości krajów. Informacje dotyczące poszczególnych regionów i krajów można znaleźć w pełnej publikacji.
Mocne strony i ograniczenia badań
Niewątpliwie jedną z mocnych stron tego badania jest ogromna ilość zebranych danych oraz globalny charakter informacji. Wielkość próby jest bardzo duża, obejmuje kraje na całym świecie i zawiera wiele różnych wskaźników społeczno-ekonomicznych. Wszystkie te atuty zwiększają znaczenie wyników dla wszystkich ludzi, niezależnie od tego, czy mieszkają w Stanach Zjednoczonych, Bangladeszu czy Ameryce Łacińskiej.
W tym samym czasie, istnieją również minusy w szerokim zakresie tego badania. Dane dietetyczne zostały zebrane z wielu różnych źródeł o różnym stopniu odpowiedzi i dokładności, a te same informacje nie były dostępne dla wszystkich 195 krajów. Fakt ten zwiększa niepewność statystyczną oszacowań dokonanych w badaniu. Istnieją również luki w naszej wiedzy na temat spożycia żywności i składników odżywczych w różnych regionach świata, ponieważ nie wszystkie kraje stworzyły systemy śledzenia diety i wskaźników zdrowotnych, jak USA ma z NHANES. Na przykład, w wielu krajach nie były dostępne szacunki dotyczące spożycia sodu.
Oczywiście, nasze ulubione i najczęstsze ograniczenie dotyczy również tego badania: informacje w tym raporcie pochodzą z badań obserwacyjnych i raportów ekonomicznych - nie z wyższej jakości dowodów znalezionych w randomizowanych badaniach kontrolowanych. Oznacza to, że chociaż może istnieć związek między samodzielnym spożyciem a ryzykiem choroby, nie możemy udowodnić, że ogólna dieta lub jeden konkretny składnik odżywczy spowodował śmierć lub niepełnosprawność. A ponieważ GBD połączyła wiele, wiele różnych zestawów danych, istnieje dodatkowe ryzyko wystąpienia błędów pomiarowych, mylących i stronniczych, z których wszystkie mogą prowadzić do uzyskania wyników różniących się od prawdziwych szacunków.
Myśli zamykające
Chociaż w ostatnich latach nadmierne spożycie żywności i napojów o wysokiej zawartości cukru, tłuszczów trans i czerwonych i przetworzonych mięs było przedmiotem wielu badań i kampanii uświadamiających na temat zdrowia publicznego, to nowe badania oferują zupełnie inny kąt: że brak zdrowej żywności w naszej diecie może być nawet ważniejsze niż nadmierne spożycie niezdrowej żywności. Wyjątkiem od tego jest jednak zwyczajowe wysokie spożycie sodu, które konsekwentnie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi, co z kolei jest czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia. Jak wykazano w tym badaniu, zdecydowana większość zgonów związanych z dietą była spowodowana chorobami układu krążenia, dlatego wysiłki na rzecz zmniejszenia ilości sodu w naszej diecie będą nadal stanowić ważne tematy dyskusji na arenie zdrowia publicznego i polityki żywnościowej.
Wszystko to nie oznacza, że jedzenie zbyt dużej ilości cukru lub niezdrowych tłuszczów nie ma znaczenia. Ale takie badanie jak to daje nam rzadką okazję do skupienia się na tym, co możemy dodać do posiłków, aby poprawić nasze zdrowie, zamiast zwykłego podejścia "czego nie mogę jeść?". Akcentowanie spożycia takich produktów jak owoce, warzywa, całe ziarna, owoce morza, orzechy i nasiona jako podstawy zdrowej diety nie jest nowym pojęciem, ale takie badanie podkreśla jego krytyczne znaczenie.
Najnowsze Artykuły
- Mięso, wędliny i ryby
- 30 września 2022
Fakty o kebabie
- Zdrowe odżywianie
- 15 września 2022
Jak zdrowo przybrać na wadze
- Zdrowe odżywianie
- 7 września 2022
Jak przygotować zdrową owsiankę?
Kategorie
- Nabiał 12
- Mięso, wędliny i ryby 8
- Owoce i warzywa 5
- Produkty zbożowe 11
- Zdrowe odżywianie 13
- Blog 5