- Zdrowe odżywianie
- 14 kwietnia 2020
Czy to, co jemy, ma znaczenie, gdy chodzi o zdrowie immunologiczne?
Nie może być ważniejszej części naszego ciała niż nasz system odpornościowy. Dzięki nieustannej pracy nad zapobieganiem i ograniczaniem skutków działania szkodliwych patogenów, takich jak bakterie i wirusy, jesteśmy w stanie utrzymać nasze zdrowie i powrócić do zdrowia po chorobach wywołanych przez tych najeźdźców. Nasze komórki odpornościowe tworzą jeden z najbardziej wyrafinowanych, skoordynowanych systemów w organizmie - jeden, który jest niezbędny do naszego przetrwania.
Wraz z niedawnym wybuchem nowatorskiego koronaawirusa, znanego również jako COVID-19, zwiększył się nacisk na to, jak ważne jest, aby nasze systemy odpornościowe działały sprawnie. W rezultacie, istnieje wiele informacji na temat wpływu, jaki żywność i suplementy diety mogą mieć na zdrowie układu odpornościowego. Niektóre z tych informacji są oparte na silnej nauki, podczas gdy niektóre są... nie tak bardzo.
W tym artykule zajmiemy się tym, w jaki sposób jedzenie, które spożywamy, może wspierać zdrowie immunologiczne, dlaczego wiele modnych suplementów i "superżywność" nie robi cięcie, i czy naprawdę można "zwiększyć" swój układ odpornościowy poprzez żywność. (Wskazówka: odpowiedź brzmi nie) Chcemy mieć jasność co do tego, że podane tu informacje odnoszą się do zdrowych dorosłych; te same wnioski mogą nie dotyczyć dzieci, osób starszych lub tych, które mają obniżoną odporność.
Czy dieta ma związek ze zdrowiem immunologicznym?
Tak! Wiele składników odżywczych, które dostajemy przez żywność, którą spożywamy, jest niezbędnych dla funkcjonowania układu odpornościowego, więc jedzenie dobrze zbilansowanej, zdrowej diety pozwala Twojemu układowi odpornościowemu być najlepszą wersją samego siebie. Kiedy chorujemy i nasz układ odpornościowy staje się bardziej aktywny, zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze wzrasta, co sprawia, że odpowiednie odżywianie staje się jeszcze bardziej istotne.
Jednocześnie, dla większości zdrowych ludzi, spożycie większej ilości energii (jak w kaloriach) lub składników odżywczych, niż potrzebujemy, niekoniecznie daje jakiekolwiek dodatkowe korzyści immunologiczne. Prawie wszystko, co spożywamy ponad to, czego potrzebujemy, przechodzi przez nas nieużywane. W przypadku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, będzie przechowywana do późniejszego wykorzystania, co może być szkodliwe powyżej pewnego poziomu. Dlatego też suplementy diety nie są "magiczną kulą" dla promocji zdrowia - tylko dlatego, że jesteśmy w stanie przyjmować duże ilości witamin i minerałów, nie oznacza, że będą one dla nas korzystne.
Inaczej jest jednak, gdy w diecie danej osoby występują niedobory kluczowych składników odżywczych związanych z układem odpornościowym. W tym przypadku zmiana diety w celu uzyskania większej ilości tych brakujących składników odżywczych może poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego. Częstym przykładem jest witamina D: Może być trudne do uzyskania wystarczającej ilości poprzez naszą dietę, ponieważ nie jest naturalnie znaleźć w wielu żywności i wiele osób nie ma wystarczającej ekspozycji na słońce, aby wygenerować go. Dlatego też wiele osób nie otrzymuje wystarczającej ilości tej substancji. W tym przypadku korzystne może być poszukiwanie suplementu lub żywności wzbogaconej witaminą D.
Poniżej znajduje się krótka lista składników odżywczych, o których wiadomo, że są korzystne dla zdrowia układu odpornościowego, krótkie podsumowanie niektórych z ich ról w układzie odpornościowym oraz żywności, w której można je znaleźć:
Suplementy i “superżywność”: Ca oni dać mojemu systemowi odpornościowemu "zastrzyk"?
Bardzo tępa odpowiedź brzmi: Nie. Niekoniecznie też byś tego chciał. Nasze systemy odpornościowe są ściśle regulowane, i to nie bez powodu. Kiedy próbujemy zwalczyć szkodliwe bakterie lub wirusy, nasz organizm reaguje masowo produkując komórki odpornościowe, które przytłaczają obcego najeźdźcę, co powoduje stan zapalny. Podczas gdy stan zapalny jest niezbędny do wyleczenia się z infekcji, ważne jest również, aby szybko się go pozbyć, aby uniknąć niepotrzebnych szkód w dotkniętej części ciała. Jeśli nie ma natychmiastowego zakażenia, posiadanie zwiększonej liczby aktywnych komórek odpornościowych nie jest dobrą rzeczą. Nadpobudliwy lub nadwrażliwy układ odpornościowy prowadzi do nadmiernego stanu zapalnego i jest odpowiedzialny za takie warunki jak alergie i choroby autoimmunologiczne.
Zamiast tego, silny system immunologiczny jest przygotowany do szybkiej reakcji w momencie pojawienia się infekcji. Jedzenie zróżnicowanej, zdrowej diety bogatej w składniki odżywcze odgrywa rolę w optymalnym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Produkty oznaczone jako "superżywność" nie robią tego lepiej niż zwykłe stare owoce, warzywa, orzechy, rośliny strączkowe i inne źródła zdrowych tłuszczów i białka, które są często bardziej dostępne i przystępne cenowo.
Ale co z…
Nie, syrop z bzu czarnego i proszki białkowe, których reklamę widzisz, nie mają mocnych dowodów - lub często, żadnych dowodów w ogóle - na poparcie swoich twierdzeń związanych ze zdrowiem immunologicznym. W rzeczywistości należy za wszelką cenę unikać żywności i suplementów diety, które zawierają stwierdzenia dotyczące leczenia, zapobiegania lub leczenia chorób. W najlepszym przypadku oświadczenia te nie są poparte naukowo i nie powinny być umieszczane na opakowaniach suplementów. W najgorszym przypadku mogą one być niebezpieczne dla zdrowia. Ważne jest, aby wiedzieć, że nie wykazano, aby żywność lub składnik odżywczy zmniejszały ryzyko zakażenia COVID-19.
Co ja mogę do aby wspierać mój system odpornościowy?
Wiemy, że ogólnie dobre odżywianie jest ważne dla utrzymania optymalnej odporności, ale nie ma wyraźnych dowodów na to, że konkretna żywność lub składnik odżywczy zapewnia szybką odporność. Zamiast tego, spożywanie różnych rodzajów żywności, z naciskiem na owoce, warzywa, orzechy i owoce morza, może dostarczyć nam wielu witamin i minerałów, które odgrywają kluczową rolę we wspieraniu układu odpornościowego. Nie zapominajmy też o tym, jak ważne dla utrzymania silnego układu odpornościowego są zachowania niezwiązane z jedzeniem: zachowania takie jak częste mycie rąk, utrzymanie zdrowej wagi, regularne ćwiczenia fizyczne, niepalenie tytoniu, ćwiczenie technik redukcji stresu i uzyskanie odpowiedniego snu są niezbędne dla zapewnienia, że nasz organizm jest odpowiednio wyposażony, aby pozostać jak najbardziej zdrowym.
Najnowsze Artykuły
- Mięso, wędliny i ryby
- 30 września 2022
Fakty o kebabie
- Zdrowe odżywianie
- 15 września 2022
Jak zdrowo przybrać na wadze
- Zdrowe odżywianie
- 7 września 2022
Jak przygotować zdrową owsiankę?
Kategorie
- Nabiał 12
- Mięso, wędliny i ryby 8
- Owoce i warzywa 5
- Produkty zbożowe 11
- Zdrowe odżywianie 13
- Blog 5