- Zdrowe odżywianie
- 5 kwietnia 2020
Co to jest Food Combining?
Podczas gdy większość Amerykanów jeść posiłki z mieszanką zdrowych składników odżywczych, mały zestaw jedzących idzie w przeciwnym kierunku: całkowicie oddzielając swoje grupy pokarmowe. Podążają oni za nowym trendem znanym jako łączenie żywności, który w swojej najbardziej podstawowej formie twierdzi, że trzy makroskładniki odżywcze w naszej diecie - węglowodany, tłuszcze i białka - muszą być spożywane oddzielnie dla optymalnego trawienia. Kiedy zdrowie trawienne i mikrobiom są szczytem umysłu dla tak wielu ludzi, łatwo jest się wciągnąć w schemat obiecujący zdrowe, szczęśliwe jelita. Ale czy jedzenie łączy w sobie tylko kolejną modną dietę, czy też jest tu po to, by zostać?
Po pierwsze, trochę historii
W przeciwieństwie do wielu innych trendów żywieniowych, łączenie żywności ma długą historię. Jest ona zakorzeniona w starożytnej indyjskiej praktyce medycyny ajurwedyjskiej, która jest jedną z najstarszych holistycznych praktyk leczniczych na świecie. Ajurweda definiuje każdą potrawę poprzez jej smak, energię (ogrzewanie lub chłodzenie) oraz efekt po-degradacyjny, a oparte na tych zasadach kombinacje pokarmów są niezbędne dla optymalnego trawienia. Chociaż jedzenie jest jednym ze składników Ayurvedy, ten starożytny sposób myślenia jest bardziej duchowo oparty niż późniejsze iteracje łączenia żywności.
Kolejna historyczna runda łączenia żywności przyszła od lekarza o nazwisku William Howard Hay, który oglądał i dostosowywał koncepcję z medycznego punktu widzenia. Popularna w latach dwudziestych XX wieku Dieta Hay'a czerpała z osobistych doświadczeń Hay'a z jedzeniem i uzdrawianiem i miała kilka ścisłych wytycznych, które pomagały człowiekowi osiągnąć optymalne zdrowie. Kluczowe składniki Diety Sianokosowej obejmują:
- Nie należy łączyć skrobi lub cukrów z białkami lub kwaśnymi owocami.
- Owoce i warzywa należy jeść jako większość swojej diety.
- Jedzcie białka, skrobię i tłuszcze z umiarem.
- Jedz tylko całe, nieprzetworzone ziarna (np. bez białej mąki lub rafinowanego cukru).
- Należy odczekać co najmniej cztery do czterech i pół godziny pomiędzy posiłkami.
Obecni zwolennicy łączenia żywności przyjęli zasady zarówno z Hay i Ayurveda, aby stworzyć atrakcyjne jedzenie łączące wykresy pod pojęciem, że ten wzór jedzenia będzie leczyć jelita. Nowe zasady łączenia żywności zachowują pięć zasad Hay i dodają kilka innych, takich jak to, że tłuszcze nie powinny być spożywane razem z białkami, chyba że zielona sałatka jest również dołączona. Wielu z nich popiera ideę, że posiłki muszą być albo kwaśne albo zasadowe dla idealnego trawienia, opierając się na pewnych zasadach z diety zasadowej. Według zarówno łączenia żywności i diety zasadowej, kwaśne żywności, które powinny być ograniczone, obejmują mięso, drób i jaja; podczas gdy alkaliczne żywności, aby zwiększyć obejmują owoce, warzywa i orzechy.
Co mówi nauka?
Podczas gdy niektóre z tych zasad oferują solidną poradę - wszyscy moglibyśmy użyć więcej owoców i warzyw, w końcu większość kluczowych składników łączenia żywności nie jest poparta przez naukę. W rzeczywistości, trudno jest nawet zdefiniować żywność w uproszczony sposób, w jaki próbują to robić zwolennicy łączenia żywności. Większość żywności nie są pojedynczo skrobia (węglowodany), białka lub tłuszczu, ale często kombinacja dwóch lub trzech z nich. W rzeczywistości, nieodłączny charakter naszych dostaw żywności całkowicie przeciwdziała żywności łączenie zasad. Weźmy fasolę i rośliny strączkowe, na przykład. Są one doskonałym źródłem białka, węglowodanów, błonnika, witamin i minerałów. Nie pasują one do jednej sekcji żywności łącząc wykresy, a nasze jelita może obsłużyć trawienie ich tak samo dobrze.
Ponadto, badania nad łączeniem pokarmów są bardzo rzadkie. Przeprowadzono tylko jedno badanie na ludziach, aby ocenić wpływ tego sposobu jedzenia na zdrowie. Badacze podzielili uczestników na grupy, aby otrzymać albo niskokaloryczną "zrównoważoną" dietę, albo niskokaloryczną "zdezintegrowaną" (łączoną) dietę. Ogólnie rzecz biorąc, w obu grupach stwierdzono znaczne zmniejszenie masy ciała, poziomu cukru we krwi na czczo, poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Oznacza to, że łączenie posiłków nie poprawiło ani nie pogorszyło sytuacji - wyniki były najprawdopodobniej wynikiem deprywacji kalorycznej wśród wszystkich uczestników, a nie różnicy w składzie diety. Poza tym badaniem, nie ma żadnych badań wspierających stosowanie zasad łączenia diety.
Jak właściwie działa nasze jelito?
Zwolennicy łączenia pokarmów twierdzą, że poprawia to zdrowie jelit. Jednak łączenie pokarmów nie jest tak skuteczne, jak się twierdzi, z jednego kluczowego powodu: układ pokarmowy człowieka jest zbudowany tak, aby trawić wszystkie makroskładniki pokarmowe, gdy są spożywane w połączeniu.
A może mała recenzja? Pokarmy bogate w węglowodany są trawione przede wszystkim w żołądku, po tym jak zaczynają się od enzymów w naszej ślinie. Białka są jednak częściowo rozkładane w żołądku; później większą część pracy wykonuje jelito cienkie. Również tłuszcze są trawione przede wszystkim w jelicie cienkim za pomocą żółci wytwarzanej przez wątrobę. Bez względu na jedzenie, czy to głównie węglowodany jak owoce lub naturalna kombinacja makroskładników odżywczych, jak rośliny strączkowe, żołądek i jelito cienkie są uzbrojone i gotowe do strawienia różnych kombinacji w każdym momencie.
Nowa fala łączenia żywności zaleca również oddzielenie pokarmów kwaśnych i zasadowych dla optymalnego trawienia. Jednak nasze jelita już teraz wykonują dobrą pracę samoregulując swoją kwaśność. Bez względu na to, co jest spożywane, kwas solny zostanie uwolniony w żołądku, tworząc bardzo kwaśne środowisko. Kiedy pokarm opuszcza żołądek, jelito cienkie uwalnia wodorowęglan w celu zneutralizowania częściowo strawionego pokarmu.
Kombinacje żywieniowe, które działają
Pomimo tego, co myślą zwolennicy łączenia żywności, istnieją badania, które zachęcają do konsumpcji składników odżywczych i żywności w połączeniu ze sobą. Na przykład, jedzenie żywności o wysokiej zawartości węglowodanów, jak owoce, z wysokobiałkowym jedzeniem, jak jogurt grecki lub migdały, może spowolnić wchłanianie glukozy do krwi. Dla osób z cukrzycą jest to szczególnie ważne, ponieważ zmniejsza ryzyko natychmiastowego wzrostu poziomu cukru we krwi, a następnie jego spadku zaraz po posiłku.
Łączenie jedzenia pozostawia również kilka ważnych kombinacji, które mogą pomóc w absorpcji ważnych składników odżywczych. Łączenie pokarmów bogatych w witaminę C, takich jak pomarańcze i inne kwaśne owoce, z pokarmami bogatymi w żelazo, takimi jak białka zwierzęce lub ciemnozielone warzywa liściaste, może poprawić wchłanianie żelaza. Witamina C jest szczególnie korzystna dla poprawy wchłaniania żelaza nie-heme, które znajduje się w źródłach roślinnych. Dodatkowo, spożywanie pokarmów takich jak bogate w witaminę A słodkie ziemniaki lub bogate w witaminę K brokuły z pokarmem wysokotłuszczowym może poprawić wchłanianie witamin. Te witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, wraz z witaminami D i E, wymagają pewnej ilości tłuszczu jako środka transportu przy przekraczaniu jelit.
Ostateczny werdykt
Żywność łącząca w sobie dietę, w sumie, jest dietą typu fad. Jej surowe zasady nie są zrównoważone dla większości stylów życia, a badania wspierające jej korzyści zdrowotne są w najlepszym razie ograniczone. Zamiast tego, najlepiej jest jeść zrównoważone połączenie bogatych w składniki odżywcze pokarmów podczas każdego posiłku. Na szczęście oznacza to, że nie ma potrzeby eliminowania ulubionych potraw, takich jak masło orzechowe i galaretki, tacos, czy spaghetti i klopsiki. Tak długo, jak długo trzymasz zdrowy talerz, Twoje jelita będą zadowolone.
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 24 października 2023
Rodzaje likieru: Zanurz się w świat aromatycznej rozkoszy
- Mięso, wędliny i ryby
- 30 września 2022
Fakty o kebabie
- Zdrowe odżywianie
- 15 września 2022
Jak zdrowo przybrać na wadze
Kategorie
- Nabiał 12
- Mięso, wędliny i ryby 8
- Owoce i warzywa 5
- Produkty zbożowe 11
- Zdrowe odżywianie 13
- Blog 6