- Produkty zbożowe
- 15 lutego 2021
Ryż czerwony - jak gotować?
Ryż jest najchętniej wybieranym zbożem wśród kuchni wielu krajów. Ma on wiele odmian, różniących się od siebie wartościami odżywczymi, ale także smakiem. Godny uwagi jest zwłaszcza fermentowany czerwony ryż, w którym znajdują się cenne związki chemiczne. Ich działanie opiera się na obniżeniu cholesterolu we krwi.
Jakie są gatunki ryżu?
Ryż to zboże znane człowiekowi od kilku tysięcy lat. Może mieć postać zboża długoziarnistego, średnioziarnistego czy krótkoziarnistego. Stanowi jeden z najbardziej popularnych dodatków skrobiowych spożywanych na całym świecie. Znajduje bardzo szerokie zastosowanie w gastronomii dzięki wielu cechom technologicznym oraz organoleptycznym. Na sklepowych półkach znajdziemy: ryż biały, ryż brązowy, ryż czerwony i ryż czarny. Oprócz tego, ryż można podzielić na: parzony, gotowany oraz błyskawiczny. Wszystkie odmiany odznaczają się wysoką ilością skrobi i małą zawartością białka oraz tłuszczu. To od ilości błonnika, witamin i związków mineralnych, zależy wartość odżywcza danej odmiany zboża. Na wartość odżywczą wpływ ma także jego stopień przetworzenia. Podczas obróbki ryżu, zboże traci swoją łupinę i warstwę znajdującą się pod nią, przez co traci się cenne substancje. Ryż biały uznawany jest za dobre źródło czystej energii, czyli skrobi.
Jakie właściwości i wartość odżywczą ma czerwony ryż?
Czerwony ryż jest bogatym źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych (żelazo, mangan, magnez). W ego łupince znajdują się barwniki, czyli proantocyjanidami. Odznaczają się one działaniem zdrowotnym, co ważne są silnymi antyoksydantami. Mogą skutecznie wspomagać leczenie stanów zapalnych, wpływają pozytywnie na wzrok i ochraniają naczynia krwionośne. Oprócz tego mają właściwości antynowotworowe. Zboże to ma także sporą ilość żelaza, które jest potrzebne do właściwego działania czerwonych krwinek.
W jaki sposób powstaje i działa czerwony ryż drożdżowy?
Czerwony ryż drożdżowy uzyskuje się poprzez fermentację zboża przez zastosowanie czerwonych drożdży należących do gatunku Monascus purpureus. Jest chętnie stosowany zwłaszcza w krajach azjatyckich. Czerwone droższe odgrywają ważną funkcję w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, gdyż znacząco obniżają poziom cholesterolu we krwi. Ryż fermentowany, ale również wyciągi z niego są wykorzystywane w wielu suplementach diety. Przyjmowanie takich środków sprzyja normalizacji stężenia lipidów we krwi, a więc wpływa na obniżenie ryzyka rozwoju groźnych chorób jak: choroba niedokrwienna serca, miażdżyca albo wystąpienia zawału.
Gotowanie czerwonego ryżu i jego zastosowanie
Czerwony ryż jest doskonałym dodatkiem zarówno do dań mięsnych, jak i deserów. Gotuje się go nieco dłużej on ryżu białego, jednak wygląda bardzo efektownie i ma przyjemny trochę orzechowy aromat. Zboże to trzeba gotować w postaci sypkiej, czyli bez woreczka, przez ok. 35-50 minut. Do gotowania należy użyć 2 razy większą ilość wody od ilości ziaren. Czerwony ryż jest świetnym elementem także sałatek na zimno oraz ciepło, dań warzywnych, deserów owocowych czy dań z rybami i drobiem. Charakteryzuje się on wysokim poziomem błonnika, a więc dania z nim są bardzo sycące. Dowiedz się więcej o ryżu i sposobach gotowania na https://centrumwitalnosci.pl/ryz-bialy-brazowy-czerwony-czarny-dziki-jak-gotowac_nukv.a
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 24 października 2023
Rodzaje likieru: Zanurz się w świat aromatycznej rozkoszy
- Mięso, wędliny i ryby
- 30 września 2022
Fakty o kebabie
- Zdrowe odżywianie
- 15 września 2022
Jak zdrowo przybrać na wadze
Kategorie
- Nabiał 12
- Mięso, wędliny i ryby 8
- Owoce i warzywa 5
- Produkty zbożowe 11
- Zdrowe odżywianie 13
- Blog 6