- Produkty zbożowe
- 30 kwietnia 2020
Narzędzia do sukcesu: Całe ziarna
Kiedy my przechodzimy do jesieni, rodzice mogą oczekiwać, że usłyszą w dniu szkolnym pytania, na które odpowiedzą na wszystkie pytania, od wczesnoszkolnych odpowiedzi, szczegółowo opisujących każde zdarzenie, po młodzieńcze bunty "... nic".
Podczas gdy odpowiedzi na to pytanie zmieniają się wraz z dojrzewaniem dzieci, obawy rodziców o dzień szkolny ich dzieci nadal trwają. Wśród obaw rodziców jest zainteresowanie tym, co dzieci jedzą poza domem i najlepsze sposoby na zapewnienie im właściwego odżywiania. Włączenie całych ziaren jest niezbędnym elementem tego procesu. Dzieci w wieku szkolnym, które przechodzą przez życiowe okresy wzrostu i rozwoju, mogą odnieść korzyści z włączenia do posiłków całych ziaren zbóż.
Zgodnie z "Wytycznymi żywieniowymi dla Amerykanów na lata 2015-2020", całe ziarna zbóż są niezbędnym elementem pożywnej, dobrze zbilansowanej diety. Grupa żywności ziarnistej pomaga promować zdrowie i zapobiegać chorobom poprzez dostarczanie niezbędnych składników odżywczych, takich jak błonnik, który pomaga w procesach trawienia i regulacji poziomu cukru we krwi.
Zaleca się, aby połowa wszystkich ziaren była pełnoziarnista. Czasami identyfikacja całych ziaren może stanowić wyzwanie, ponieważ na etykietach produktów spożywczych znajduje się wiele różnych słów i zwrotów związanych z ziarnami. Ponieważ około 41 procent uczniów przynosi obiad z domu, rodzice mają okazję pozytywnie wpłynąć na dietę dzieci, ucząc się, jak odczytywać etykiety z całymi ziarnami. Oto kilka przykładów etykietowania i ich znaczenie.
Całe ziarno
Młyn pełnoziarnisty odnosi się do ziarna całego ziarna, co oznacza, że występują w nim wszystkie elementy jadalne - zarodki, bielmo i otręby. Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (Food and Drug Administration - FDA) ustalił, że produkty pełnoziarniste, takie jak ryż brązowy, nie powinny być zmieniane lub pozbawiane naturalnie występujących elementów; jednakże FDA nie ustanowiła standardu dla większości produktów wytwarzanych z wykorzystaniem pełnego ziarna. Każdy produkt, który zawiera całe ziarna, może technicznie być sprzedawany jako taki.
Whole Grains Council (Rada ds. Całego Zboża), grupa rzeczników, która wspiera zwiększone spożycie całych ziaren, ustanowiła własny zestaw wytycznych dotyczących znakowania całych ziaren i stosuje pieczątki na opakowaniach żywności, aby pomóc konsumentom w identyfikacji zatwierdzonych produktów pełnoziarnistych. Produkty muszą zawierać co najmniej 8 gramów całych ziaren na porcję, aby można było użyć podstawowej pieczątki organizacji.
Multigrain
Termin "wieloziarnisty" odnosi się do produktów wytworzonych z wykorzystaniem więcej niż jednego rodzaju ziarna. Może to oznaczać wykorzystanie różnych rodzajów mąki, takich jak mąka pszenna i jęczmienna, do produkcji muffinów lub włączenie do sałatki składników pełnoziarnistych, takich jak pełnoziarnisty ryż i pełnoziarnista komosa ryżowa. Produkty wieloziarniste nie muszą być pełnoziarniste, ale mogą być.
100 procent Całe ziarno
FDA nie ustanowiła wymogów dotyczących oznakowania zawartości ziaren w żywności, ale zaleca, aby produkty oznakowane jako "100 %" zawierały tylko całe ziarna i nie zawierały ziaren rafinowanych. 100-procentowa pieczęć Rady ds. Całego Ziarna oznacza, że 100-procentowa zawartość całych ziaren zapewnia co najmniej 16 gramów na porcję, przy wykorzystaniu wyłącznie całych ziaren.
Istnieją również różnice w sposobie przetwarzania i prezentacji kupującym całych ziaren. Każde z poniższych określeń oznacza, że produkt jest wykonany z całych ziaren, choć każdy rodzaj jest wykonany w inny sposób.
Whole Berry
Całe ziarna zbóż rosną jako kasza lub "jagody", które mogą być przetwarzane na mniejsze cząstki i rafinowane w celu uzyskania gładszej tekstury. Ziarna sprzedawane w postaci "całych jagód" - jak np. pszenica jagodowa - nie są oddzielane mechanicznie. Jagoda pozostaje nienaruszona od pola do półki.
Pęknięte
Niektóre surowe całe ziarna są przetwarzane, zazwyczaj przez prasowanie lub cięcie, tylko do momentu, gdy pękają. W wyniku tego procesu powstają "popękane ziarna", które mają mniejsze cząstki i gotują się szybciej. Pęknięte ziarna zachowują swoją zawartość składników odżywczych.
Bulgur, który można znaleźć w ramach tabbouleh można odebrać na rynku bliskowschodnim, jest wykonany z jagód pszenicy i jest bliskim krewnym pękniętych ziaren. W przeciwieństwie do popękanych ziaren, które są natychmiast popękane, produkt ten jest częściowo gotowany zazwyczaj przez gotowanie (określane jako parzenie), odwodniony, a następnie pęknięty.
Kamień-mielony
Ziarna mielone przez kamienie są miażdżone i, jak sugeruje termin, mielone między dwoma kamieniami. Jest to określane mianem młyna kamiennego. Jest to tak proste jak to. Ten rodzaj mielenia jest zwykle używany do produkcji mąki, takiej jak mielona na kamieniu, mąka pełnoziarnista i jest włączany do żywności, takiej jak krakersy i chleb.
Rolowane
Produkty takie jak staromodny owies są wytwarzane przez parzenie kaszy owsianej i prasowanie jej płasko pomiędzy gładkimi wałkami. Proces ten tworzy większą powierzchnię i skraca czas gotowania. Ziarna walcowane są również bardziej stabilne niż większość innych ziaren, dzięki czemu mogą być przechowywane przez dłuższy okres czasu. Ich czas gotowania może być dłuższy niż ziaren, które zostały rozbite na mniejsze kawałki (pomyślmy o "szybkim owsie", który gotuje się w kilka minut, w przeciwieństwie do owsa walcowanego, który zajmuje trochę więcej czasu).
Kiełkujące
Ziarna kiełkujące są kiełkowane, zbierane i szybko suszone, aby zapobiec rozwojowi korzeni. W wyniku tego procesu powstają enzymy, które przyczyniają się do zwiększenia zawartości składników odżywczych i smaku. Ziarna kiełkujące mogą być łatwiejsze do strawienia niż inne zboża alternatywne, ponieważ kiełkowanie pomaga częściowo rozbić naturalnie występujące skrobie.
Ziarna te można znaleźć w ryżu i produktach chlebowych. Kiełkujące chleby zbożowe zazwyczaj nie zawierają środków konserwujących, które są często stosowane w celu przedłużenia okresu przydatności do spożycia. Chleby te zazwyczaj znajdują się na półkach sklepowych lub w części chłodzącej lub zamrażalniczej lokalnych sklepów spożywczych.
Take Your Pick
Niezależnie od odmiany preferowanej przez dzieci, całe ziarna są niezbędnym elementem pożywnych posiłków, które sprzyjają prawidłowemu wzrostowi i rozwojowi.
Identyfikacja całych ziaren może stanowić wyzwanie bez zrozumienia różnych odmian ziaren. W miarę jak rodzice coraz lepiej poznają różnice w znakowaniu, będą lepiej przygotowani do włączania całych ziaren do codziennych posiłków swoich dzieci. Rodzice będą również na dobrej drodze do pomagania swoim dzieciom w rozwijaniu zrównoważonych nawyków żywieniowych, dostarczając im narzędzi do osiągnięcia sukcesu na całe życie.
Najnowsze Artykuły
- Mięso, wędliny i ryby
- 30 września 2022
Fakty o kebabie
- Zdrowe odżywianie
- 15 września 2022
Jak zdrowo przybrać na wadze
- Zdrowe odżywianie
- 7 września 2022
Jak przygotować zdrową owsiankę?
Kategorie
- Nabiał 12
- Mięso, wędliny i ryby 8
- Owoce i warzywa 5
- Produkty zbożowe 11
- Zdrowe odżywianie 13
- Blog 5