- Produkty zbożowe
- 22 kwietnia 2020
Tematy zbożowe poruszane na blogu
W środy po prostu zrobiło się o wiele lepiej. Przez następne kilka tygodni nasz blog będzie wnosił odrobinę mądrości do Waszych Świąt. Kluczową rekomendacją z 2010 Dietary Guidelines dla Amerykanów jest, aby "zrobić co najmniej połowę swoich ziaren całych ziaren", więc mamy szereg blogów z zauważonych ekspertów żywieniowych, aby dodać więcej szczegółów i kontekst do tej wiadomości. Tematy do omówienia obejmują gotowanie wakacyjne z całymi ziarnami, wpływ całych ziaren na zarządzanie wagą, dowody naukowe potwierdzające spożycie zbóż oraz znaczenie włączenia większej ilości całych ziaren do żywienia w szkole.
W święta tuż za rogiem, w przyszłym tygodniu, zarejestrowany dietetyk, autor i matka trójki, Bonnie Taub-Dix, mgr, RD, CDN, skłania nas do bardziej kreatywnego myślenia w kuchni w tym okresie świątecznym, przy jednoczesnym zachowaniu tradycji i zdrowia. Nie przegapcie jej bloga i szansy, aby stać się bardziej zagorzałym miłośnikiem quinoa!
Jak widzicie, w najbliższych tygodniach będziemy opowiadać całą historię o zbożach i mamy nadzieję, że w każdą środę będziecie mogli zameldować się u nas na perły mądrości od naszych gości. Z całego serca mamy nadzieję, że będzie Wam się Wam podobać!
Sezonowa zmiana na bardziej pełne ziarna
Miesiąc wrzesień przynosi zmianę pór roku; w świecie żywności oznacza to nowe przyprawy, aromaty, tekstury i smaki dopasowane do temperatur chłodzenia. Kawiarnie pachną latte z przyprawami dyniowymi, a lokalne kawiarnie są wypełnione obfitymi zupami do squasha i słodkimi cynamonowymi przyprawami jabłkowymi.
Dlaczego nie wykorzystać czasu na zmiany i skupić się na dokonywaniu zdrowszych wyborów, zwłaszcza poprzez spożywanie większej ilości produktów pełnoziarnistych? Przecież wrzesień jest Miesiącem Całego Ziarna i zgodnie z Wytycznymi żywieniowymi dla Amerykanów (DGA) z 2010 r., przynajmniej połowa zalecanego spożycia całego ziarna powinna być spożyta w postaci całych ziaren.
Niewiele osób będzie się sprzeciwiać korzyściom zdrowotnym płynącym ze spożywania produktów pełnoziarnistych, zwłaszcza zmniejszonemu ryzyku udaru mózgu, choroby serca, cukrzycy typu II i kontroli wagi. Jednakże, według DGA z 2010 r., mniej niż pięć procent Amerykanów spożywa minimalną zalecaną ilość produktów pełnoziarnistych. W rzeczywistości, przeciętny Amerykanin zjada mniej niż jedną trzecią tego, co jest zalecane, co odpowiada mniej niż jednej kromce chleba pełnoziarnistego lub jednej filiżance zboża pełnoziarnistego.
Przy tak głębokich korzyściach dla zdrowia, ważne jest, aby więcej Amerykanów wskakiwało na całe zboże, aby osiągnąć lepsze zdrowie. Niektórzy konsumenci mogą mieć trudności z rozszyfrowaniem, czy dany produkt zawiera całe ziarna. Podczas poszukiwania produktów pełnoziarnistych, wielu konsumentów próbuje zidentyfikować je na podstawie opakowania, koloru, tekstury i zawartości włókien. Podczas gdy te czynniki zapewniają dobry start w poszukiwaniu całych ziaren, oto kilka pomocnych wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć cel, jakim jest uzyskanie połowy zysków z całych ziaren.
- Opakowanie: W coraz bardziej zdrowym społeczeństwie wiele produktów używa określeń takich jak zdrowe, kamienne i wieloziarniste, ale w rzeczywistości mogą nie zawierać wielu całych ziaren. Jeśli szukasz produktu wysoko- lub pełnoziarnistego, poszukaj na opakowaniu "w 100% pełnoziarnistego" lub "pełnoziarnistego" na liście składników. Im wyżej na liście, tym więcej pełnych ziaren zawiera.
- Kolor i tekstura: Wiele osób widzi chleb w kolorze brązowym lub suche ziarno i myśli "produkt pełnoziarnisty". Jednak kolor może być dodany dla celów wyglądu i nie zawsze wskazuje na całe ziarno. Dodatkowo, całe ziarna nie muszą mieć ciemnego koloru. Niektóre produkty, jak na przykład owies lub kukurydza, mogą mieć jaśniejszą barwę i gładszą konsystencję. Ogólnie rzecz biorąc, należy unikać stosowania koloru lub tekstury jako czynnika sygnalizującego zawartość ziaren.
- Pieczęć całego ziarna: The Whole Grains Council opracowała dwie różne pieczęcie zatwierdzające, aby pomóc konsumentom określić, które produkty są przede wszystkim pełnoziarniste-: Znaczek pełnoziarnisty i znaczek podstawowy. Pieczęć informująca o tym, że jedna porcja produktu zawiera pełną porcję lub więcej całych ziaren. Pieczęć podstawowa oznacza, że 1 porcja produktu zawiera co najmniej połowę porcji pełnych ziaren na każdą oznakowaną porcję. Pieczątki te stanowią dla konsumentów narzędzie umożliwiające łatwą identyfikację produktów pełnoziarnistych podczas szybkiego przechodzenia przez sklep spożywczy!
Najnowsze Artykuły
- Mięso, wędliny i ryby
- 30 września 2022
Fakty o kebabie
- Zdrowe odżywianie
- 15 września 2022
Jak zdrowo przybrać na wadze
- Zdrowe odżywianie
- 7 września 2022
Jak przygotować zdrową owsiankę?
Kategorie
- Nabiał 12
- Mięso, wędliny i ryby 8
- Owoce i warzywa 5
- Produkty zbożowe 11
- Zdrowe odżywianie 13
- Blog 5