- Produkty zbożowe
- 8 maja 2020
Co to jest Dieta Elastyczna?
- Dieta elastyczna może być ogólnie zdefiniowana jako dieta półwegetariańska o umiarkowanym poziomie spożycia produktów zwierzęcych.
- Zasady diety elastycznej zostały dostosowane do Wytycznych żywieniowych dla Amerykanów na rok 2015 ze względu na położenie nacisku na owoce, warzywa, produkty mleczne i pełnoziarniste oraz szeroką gamę produktów białkowych, w tym owoce morza, chude mięso, drób, jaja, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona.
- Pojawiające się dowody sugerują, że potencjalne korzyści płynące z diety elastycznej obejmują poprawę wskaźników zdrowia metabolicznego, obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.
Nie jest tajemnicą, że większość Amerykanów nie spożywa wystarczającej ilości owoców i warzyw. Choć może się wydawać, że zmiana diety jest zniechęcająca, jeden ze stylów odżywiania - "dieta elastyczna" - skupia się bardziej na tym, co możemy dodać do naszej diety, niż na tym, co powinniśmy zabrać. Ty no mogłeś słuchać termin "flexitarian dieta" przedtem, ale 3% ludzi w IFIC Fundacji 2019 Żywność i zdrowie badanie zgłaszał próbować ten styl jedzenia przy jakaś punktem w ostatnim roku. Co to jest dieta elastyczna i czy może ona działać dla Ciebie? Przekonajmy się.
Podstawy diety elastycznej
Wzorzec diety elastycznej można ogólnie określić jako dietę półwegetariańską z umiarkowanym spożyciem produktów pochodzenia zwierzęcego. Flexitarny to gra na dwóch słowach: elastyczna i wegetariańska. Termin ten został po raz pierwszy wprowadzony przez zarejestrowanego dietetyka Dawn Jacksona Blatnera.
Dieta elastyczna opiera się na założeniu, że możemy uzyskać korzyści zdrowotne wynikające z diety wegetariańskiej, nie będąc w 100% wegetarianami. Skupia się ona bardziej na tym, jakie rośliny możemy dodać do naszej diety, niż na tym, jakie źródła pochodzenia zwierzęcego możemy zabrać.
Fleksytarianie mają tendencję do pobierania większości kalorii z owoców, roślin strączkowych, całych ziaren i warzyw. Jeśli chodzi o białko, spożywają je głównie ze źródeł roślinnych (np. soja, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona) z umiarkowaną ilością źródeł zwierzęcych (np. nabiał, owoce morza i mięso). Ponadto zaleca się ograniczenie ilości kalorii spożywanych z dodatkiem cukrów i słodyczy.
Elastyczna dieta i zdrowie
W ramach przeglądu 25 randomizowanych ścieżek kontrolnych i/lub badań obserwacyjnych zbadano w szczególności skutki zdrowotne przyjęcia diety elastycznej. Należy zauważyć, że definicja tej diety w tych badaniach różni się nieznacznie, począwszy od "diety składającej się w sumie z czerwonego mięsa lub drobiu ≥1 czas/miesiąc, ale wszystkie rodzaje mięsa łącznie (w tym ryby)". <1 time/week and eggs/dairy in any amount” to “a diet recommending moderate levels of animal intake.” The results of these studies found emerging evidence suggesting that potential benefits of the flexitarian diet include improved markers of metabolic health, lowered blood pressure and reduced risk of type 2 diabetes. A semi-vegetarian or flexitarian diet may also have a role to play in the treatment of inflammatory bowel diseases, such as Crohn’s disease.
Korzyści zdrowotne wynikające z dodawania roślin
Zmniejszone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
Spożywanie większej ilości pokarmów na bazie roślin może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Ten przegląd żywności na bazie roślin i zapobieganie chorobom układu krążenia znalazł dowody z przyszłych badań kohortowych, że "wysokie spożycie żywności głównie na bazie roślin, takich jak owoce i warzywa, orzechy i całe ziarna, wiąże się ze znacznie niższym ryzykiem wystąpienia choroby układu krążenia". Uważa się, że ochronne działanie tych roślinnych środków spożywczych wynika z wielu korzystnych składników odżywczych zawartych w tych środkach spożywczych, w tym jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin antyoksydacyjnych, minerałów, substancji fitochemicznych, błonnika i białka roślinnego.
Fiber
Pokarmy na bazie roślin mogą pomóc w uzyskaniu dziennej dawki błonnika pokarmowego, co jest ważne, biorąc pod uwagę fakt, że większość Amerykanów spożywa około połowy zalecanej ilości błonnika. W rzeczywistości tylko około 5 procent populacji spełnia zalecenia dotyczące spożycia błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy to węglowodany, które nie mogą być rozkładane przez nasze enzymy trawienne, więc przechodzi on przez przewód pokarmowy bez wchłaniania. Istnieją dwa główne rodzaje błonnika pokarmowego: nierozpuszczalny i rozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny (nazwany tak, ponieważ może rozpuścić się w wodzie) jest znany ze spowolnienia trawienia i pomaga organizmowi wchłaniać składniki odżywcze z żywności. Znajduje się on w żywności, takiej jak owies, fasola, groch, niektóre owoce i warzywa oraz w suplementach diety opartych na nasionach psyllium. Nierozpuszczalny błonnik nie rozpuszcza się w wodzie, a zamiast tego przykleja się do ciała, aby utrzymać go w ruchu w przewodzie pokarmowym. Znajduje się w owocach, warzywach i całych ziarnach.
Błonnik pokarmowy jest kluczowym elementem dobrego zdrowia jelit i jelit, które mogą promować odpowiednie trawienie i wchłanianie kilku składników odżywczych. W ramach zdrowej diety niektóre rodzaje błonnika pokarmowego mogą również obniżyć całkowity i niskiej gęstości cholesterolu lipoprotein (lub LDL), może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka i może poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi.
Witaminy i minerały
Roślinna żywność zawiera wiele witamin i minerałów, które są dobre dla zdrowia, w tym witaminy A, C, E, K i foliany oraz minerały potas, fosfor, magnez i mangan. Te składniki odżywcze są niezbędne dla zdrowia naszych oczu, układu odpornościowego, mięśni, serca, nerwów, skóry, jelit, mózgu i innych. Co więcej, pokarmy na bazie roślin często zawierają składniki odżywcze, których nie spożywamy wystarczająco dużo.
Owoce i warzywa są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Różne kolory produktów, które jesz, mogą pomóc Ci uzyskać więcej składników odżywczych, których może brakować w Twojej diecie. Ale owoce i warzywa nie są jedynym roślinnym źródłem witamin i minerałów. Wzbogacona żywność, taka jak zboża i makarony, może być również doskonałym źródłem składników odżywczych.
Budowanie mostu: roślinny i elastyczny
Dodanie do naszej diety większej ilości roślin przynosi wiele korzyści, ale zmiana diety może być przytłaczająca. Dieta elastyczna oferuje sposób, aby myśleć o niej inaczej - jeśli chcesz - w mniejszych ugryzieniach. Zdrowe odżywianie nie musi odbywać się w całości na raz. Dieta elastyczna oferuje potencjalne korzyści zdrowotne poprzez skupienie się na tym, co możemy dodać (stopniowo), a nie na tym, co musimy (natychmiast) zabrać z naszej diety.
Dodatkowo, zasady diety elastycznej są zgodne z wytycznymi żywieniowymi dla Amerykanów na rok 2015. Oba podkreślają znaczenie owoców, warzyw, produktów mlecznych i pełnoziarnistych oraz szerokiej gamy produktów białkowych, w tym owoców morza, chudego mięsa, drobiu, jaj, roślin strączkowych, orzechów i nasion. W przeciwieństwie do diety wegetariańskiej (lub wegańskiej), dieta elastyczna zawiera zarówno produkty pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego.
Ważne jest, aby znaleźć styl jedzenia, który będzie dla ciebie odpowiedni. Dieta elastyczna pozwala na elastyczność, która może być atrakcyjna dla tych, którzy szukają drogi do poprawy zdrowia, która ma mniej sztywne zasady. Jeśli szukasz opcji "roślina do przodu", która pozwala mieć swój stek i jeść go, zbyt, elastyczna dieta może być dla Ciebie.
Najnowsze Artykuły
- Mięso, wędliny i ryby
- 30 września 2022
Fakty o kebabie
- Zdrowe odżywianie
- 15 września 2022
Jak zdrowo przybrać na wadze
- Zdrowe odżywianie
- 7 września 2022
Jak przygotować zdrową owsiankę?
Kategorie
- Nabiał 12
- Mięso, wędliny i ryby 8
- Owoce i warzywa 5
- Produkty zbożowe 11
- Zdrowe odżywianie 13
- Blog 5