- Produkty zbożowe
- 16 kwietnia 2020
Całkiem nowy powód do jedzenia produktów zbożowych
Nowy rok, nowe badania. The Journal of the American Medical Association opublikował w tym tygodniu nowe badania na temat całych ziaren zbóż. Wiedzieliśmy już, że badania te wiążą się z mniejszym ryzykiem wystąpienia kilku przewlekłych chorób. Teraz, naukowcy kojarzą spożycie całych ziaren z niższą śmiertelnością całkowitą i śmiertelnością z powodu chorób układu krążenia (CVD). Co to oznacza?
Jakie były wyniki badania?
W badaniu tym naukowcy monitorowali spożycie całego ziarna dwóch dużych grup kobiet i mężczyzn z USA przez 24-26 lat.
Naukowcy odkryli, że osoby badane zmniejszyły swoją śmiertelność poprzez spożywanie większej ilości całych ziaren. Każda dodana porcja obniżyła całkowitą śmiertelność o 5 procent. Każda porcja obniżyła również śmiertelność z powodu chorób układu krążenia o 9 procent. Naukowcy odkryli również korzyści płynące z zamiany całych ziaren na inne produkty spożywcze. Uczestnicy, którzy zamienili przetworzone ziarna na porcje pełnoziarniste, zmniejszyli swoją śmiertelność z powodu chorób układu krążenia o 8 procent. Ponadto, uczestnicy, którzy zamienili mięso czerwone na pełnoziarniste, zmniejszyli śmiertelność o 20 procent.
Naukowcy powiązali dodanie do diety całych ziaren z niższą śmiertelnością. Zachowaj otręby i zarazki w stanie nienaruszonym, a możesz dodać jeszcze więcej lat do swojego życia, twierdzą naukowcy.
W razie wątpliwości, sprawdź etykietę żywieniową. Pierwszy składnik powie "całe ziarno" lub "100% pełnej pszenicy", i będzie miał co najmniej 2 gramy błonnika na porcję.
Badanie to dało nowe spojrzenie na korzyści płynące z spożycia całych ziaren. Potwierdziło ono również kilka pozytywnych rzeczy, które już wiedzieliśmy o całych ziarnach. Nauka pokazuje, że całe ziarna mają wiele korzyści dla zdrowia, w tym:
Całe ziarna zbóż zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca.
Amerykańskie Stowarzyszenie Serca donosi, że spożywanie diety bogatej w pełne ziarna zbóż jest silnie związane z zapobieganiem chorobom serca. Mięso pełnoziarniste może obniżać poziom "złego" cholesterolu LDL, trójglicerydów i ciśnienia krwi. Choroba serca jest zabójcą numer jeden w USA. Jeśli jedzenie płatków pełnoziarnistych lub owsianki na śniadanie jest krokiem we właściwym kierunku, zapisz mnie!
Całe ziarna poprawiają Twoje zdrowie trawienne.
Utrzymanie zewnętrznej warstwy ziarna jest ważne dla maksymalizacji korzyści zdrowotnych. Całe ziarno zawiera włókna. Oznacza to, że mogą one pomóc w regulacji ruchów jelit i zmniejszeniu zaparć, biegunki i stanów zapalnych. Bonus: Jest to również doskonały sposób na utratę wagi. Włączenie do naszej diety żywności zawierającej błonnik pomoże nam czuć się zadowolonym i pełniejszym, dłużej.
Całe ziarna dostarczają cennych witamin i minerałów.
Całe ziarna zawierają ważne witaminy w minerałach, takich jak witaminy z grupy B, magnez, folian, selen i żelazo. Mają one korzystny wpływ na układ odpornościowy, łagodzą stany zapalne i mają właściwości antyoksydacyjne.
Jak w przypadku każdej grupy produktów spożywczych, żadna z nich nie wykona całej pracy samodzielnie. Podsumowanie: ważne jest, aby jeść dobrze zaokrągloną dietę z pokarmem z każdej grupy pokarmowej, w tym z całymi ziarnami. Dodatkowe informacje na temat całych ziaren można znaleźć w arkuszu informacyjnym IFIC Foundation Whole Grains Fact Sheet.
Najnowsze Artykuły
- Mięso, wędliny i ryby
- 30 września 2022
Fakty o kebabie
- Zdrowe odżywianie
- 15 września 2022
Jak zdrowo przybrać na wadze
- Zdrowe odżywianie
- 7 września 2022
Jak przygotować zdrową owsiankę?
Kategorie
- Nabiał 12
- Mięso, wędliny i ryby 8
- Owoce i warzywa 5
- Produkty zbożowe 11
- Zdrowe odżywianie 13
- Blog 5