- Owoce i warzywa
- 28 kwietnia 2020
Zostanie wegetarianinem bez rezygnacji z mięsa
Zostanie wegetarianinem może sprawić, że staniesz się zdrowszy i chudszy, ale dla większości ludzi termin ten przywodzi na myśl anemiczne zapałki, astronomiczne rachunki za całe jedzenie i płaczliwe pożegnanie z bekonem. Oto jak uzyskać korzyści z jedzenia na bazie roślin bez wszystkich szalonych (i, tak, bez rezygnacji z mięsa).
Termin "wegetarianin" sprawia, że większość ludzi myśli o rzeczach, z których nie chce zrezygnować: Bekon! Burgery! Dziękczynienie! Skórzane buty!
Poza tym, rzeczy, których nie chcą robić: Bycie "tą osobą" w restauracji. Jedzenie dziwnych potraw sojowych. Czuję się głodny. Kiełkowanie, fermentowanie, odwodnienie. Niestety, udawanie czarnej fasolki gryczanej to to samo co cheeseburger.
Jestem wegetarianinem. Spędziłam ponad dekadę na badaniach i edukacji w zakresie wegetariańskiego jedzenia (i służąc jako ekspert PN w tej dziedzinie).
I zgadzam się: Większość z tego brzmi jak totalny brzęczenie.
Nasza kultura może przyjąć prostą filozofię żywieniową i przekształcić ją w styl życia - wraz z dożywotnim zobowiązaniem, widoczną plakietką i kazaniem na imprezie koktajlowej.
Ale nie wyrzucajmy dobrego pomysłu tylko dlatego, że niektórzy ludzie są trochę nadgorliwi z Instagramem lub hasłami na koszulkach.
Bo rośliny są dobre. To całkiem jasne, że jedzenie większej ilości roślin:
- czyni cię zdrowszym;
- pomaga w zrównoważeniu apetytu;
- daje ci wiele dobrych rzeczy, takich jak składniki odżywcze i błonnik;
- może być bardziej ekologiczny i poprawiać dobrostan zwierząt.
Większość ludzi to rozumie. Ale oni nie dokonują zmian.
Typowy dorosły człowiek w Ameryce Północnej otrzymuje 27 procent swojej energii - około 900 kalorii dziennie - z produktów zwierzęcych. Tylko 9 procent pochodzi z warzyw, owoców i fasoli... łącznie.
Zastanawiam się: Czy mity wegetarianizmu - jego bagaż - stały się dokładnie tym, co uniemożliwia większej liczbie osób przyjmowanie diety opartej w większym stopniu na roślinach?
Obalmy raz na zawsze te mity i zbadajmy, jak sprawić, by jedzenie na bazie roślin - a nawet bycie wegetarianinem - działało na rzecz Twoich priorytetów i wartości.
Mit #1:
"Jedzenie na bazie roślin nie oznacza żadnych produktów zwierzęcych, WSZYSTKO!"
Dobrze, dobrze: Najsurowszy weganin nie je żadnych produktów zwierzęcych.
Ale odżywianie się roślinami nie musi być takie wszechstronne i niczym. Nie może być.
Kiedy podejmujemy decyzje żywieniowe, wpływają na nas takie rzeczy jak:
- co jest wokół nas, w tej chwili;
- co jest dla nas dostępne, w tej chwili;
- na co nas stać;
- co chcemy robić i czuć z naszym ciałem;
- nasze jedzenie i inne tradycje, kultura, religia i wartości;
- nasz smak i preferencje żywieniowe;
- nasze relacje i oczekiwania społeczne;
- nasze obawy o zdrowie;
- nasze codzienne rutyny - i nieuchronne ich zakłócanie.
Poszukiwanie jednej "najlepszej diety" - lub zbyt sztywne podejście do sposobu odżywiania się - stawia nas na przegraną.
Kiedy już stworzymy "zasady jedzenia", nieuchronnie je złamiemy.
Kiedyś, gdy byłem w Ugandzie, odwiedziłem dom kobiety, gdzie zaproponowała mi jajko na twardo, w geście gościnności. W jej wiosce, zaoferowanie czegoś tak cennego jak jajko, było wielką sprawą.
Normalnie nie jem jajek. Ale w tej sytuacji byłem cudzoziemcem, który próbował zbudować więź społeczną z tą kobietą. Byłem skonfliktowany. Ostatecznie odrzuciłem jajko.
WADA!
Nauczyłem się swojej lekcji. Ludzie nie powinni oczekiwać, że jedzenie będzie takie "albo/albo". A to obejmuje jedzenie na bazie roślin.
Chcesz jeść głównie rośliny? Nie musisz wiecznie przeklinać mięsa. Nie musisz zdobywać zupełnie nowego zestawu przyjaciół. Nie musisz mówić babci, że nie przyjdziesz na świąteczną kolację.
Jesz tylko głównie rośliny, kiedy możesz, najlepiej jak potrafisz. Z naciskiem na "głównie".
Mit #2:
"Wegetariańskie jedzenie jest skomplikowane i drogie"
Niektórzy ludzie lubią naprawdę egzotyczne wegetariańskie posiłki.
Niektórzy z nich piszą popularne blogi, opracowują przepisy, które pojawiają się na Facebooku, a także wypełniają swoją paszę w mediach społecznościowych pięknymi, kolorowymi zdjęciami produkowanego przez nich jedzenia.
"Ooh, miło", jak sądzisz. "Może spróbuję tego wegetariańskiego jedzenia."
Potem patrzysz na listę składników. Co to, do cholery, są drożdże odżywcze? A co, u licha, robią wodorosty w skorupce do pizzy?
Chodzi o to:
Możesz zrobić każdy styl jedzenia tak skomplikowany, jak tylko chcesz. (Zobacz: Gastronomia molekularna. )
Ale nigdy nie musisz tego robić. Jedzenie i jedzenie może (i zapewne, dla większości ludzi, powinno) zawsze być proste.
Jasne, przejście na dietę roślinną może zająć trochę czasu, wysiłku i eksperymentów. Nauka nowych rzeczy często się zdarza. Ale to nie wymaga szkolenia jako szef kuchni.
Co do drogich, to zależy od różnych czynników.
- Jeśli kupisz wszystko, co organiczne, wydasz więcej pieniędzy.
- Jeśli nadasz priorytet certyfikowanemu Fair Trade, wydasz więcej pieniędzy.
- Jeśli wypełnisz swoją kuchnię batonikami odżywczymi, humusem, sałatkami, lodami kokosowymi i innymi gotowymi potrawami, wydasz więcej pieniędzy.
Uwielbiam ekologiczne, czekoladowe i migdałowe masło Fair Trade. Ale gdybym jadła tego dużo przez cały czas, skończyłyby mi się pieniądze i musiałabym wprowadzić się z powrotem do rodziców. (Plus prawdopodobnie musiałabym pożyczyć od nich pieniądze, żeby kupić większe spodnie po tych wszystkich koktajlach z masłem czekoladowo-migdałowym).
Więc idę na kompromis.
- Wydaję więcej, a mniej na rzeczy specjalne.
- Wydaję mniej na podstawy, a jem więcej.
Na przykład:
W zeszłym tygodniu uderzyłem w mój sklep spożywczy. Worek 3 funtów jabłek kosztował 5 dolarów, puszka soczewicy 1,50, worek owsa 2 funty 3,50 dolarów, a duża kiść szpinaku 2 dolary. To prawda, jedna z tych rzeczy wymaga otwieracza do puszek, ale myślę, że większość ludzi sobie z tym poradzi.
Możesz odstawić na sekundę kardamonowo-sezamowe kulki energetyczne i wegańskie "omlety" z mąki ciecierzycy? Zrobić sobie przerwę od Pinteresta?
Zakotwicz swoją dietę roślinną w podstawowych, minimalnie przetworzonych warzywach, owocach, fasoli, całych ziarnach, orzechach i nasionach, a wszystko zacznie mieć sens.
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 24 października 2023
Rodzaje likieru: Zanurz się w świat aromatycznej rozkoszy
- Mięso, wędliny i ryby
- 30 września 2022
Fakty o kebabie
- Zdrowe odżywianie
- 15 września 2022
Jak zdrowo przybrać na wadze
Kategorie
- Nabiał 12
- Mięso, wędliny i ryby 8
- Owoce i warzywa 5
- Produkty zbożowe 11
- Zdrowe odżywianie 13
- Blog 6