- Owoce i warzywa
- 23 kwietnia 2020
Wszystko o owocach i warzywach
Czym są owoce i warzywa?
"Warzywny" nie jest w rzeczywistości terminem naukowym i odnosi się po prostu do jadalnej części rośliny: korzeni / bulw, łodyg, liści, itp.
Owocem jest część rośliny zawierająca nasiona. Owocem jest mięsisty lub suchy, dojrzały jajnik rośliny.
Często zakładamy, że owoce są zawsze słodkie, ale to niekoniecznie prawda. Na przykład:
Owoce
- Avocado
- Kokosowe*
- Kawa
- Ogórek
- Bakłażan
- Pieprz
- Squash
- Pomidor
Warzywa
- Buraki
- Kapusta
- Marchewka
- Jarmuż
- Z cebuli
- Ziemniaki
- Spinach
- Dżemy
Myślimy o grzybach jak o warzywach, ale technicznie są one grzybami, a nie roślinami. (Jednak nadal są dla nas dobre!)* Owocowa część kokosa jest właściwie włóknistą łupiną i nie jest jadalna.
Dlaczego odpowiednie spożycie owoców i warzyw jest tak ważne?
Trudno będzie znaleźć powód, aby nie spożywać owoców i warzyw każdego dnia.
- Są one alkaliczne, co może pomóc w zachowaniu masy kostnej i tkanki mięśniowej.
- Są one bogate w przeciwutleniacze, witaminy, minerały, błonnik i substancje fitoodżywcze.
- Zawierają one dużo wody, która pomaga w utrzymaniu dobrego nawodnienia.
- Ponieważ owoce i warzywa mają wysoką zawartość wody i błonnika, są niskokaloryczne w stosunku do swojej objętości. Regularne spożywanie ich może skutkować większą ilością spożywanego jedzenia. Ponieważ ludzie spożywają stałą objętość żywności, wysokie spożycie żywności o niskiej gęstości kalorii może pomóc w kontrolowaniu ogólnego spożycia żywności i zarządzaniu masą ciała. Patrz: Z czego są zrobione Twoje 4 funty?
Antyoksydanty
Żywność roślinna, zwłaszcza kolorowa, jest podstawowym źródłem antyoksydantów. Potrzebujemy ich dużo, aby ograniczyć powstawanie wolnych rodników w organizmie.
Wiele antyoksydantów roślinnych jest przechowywanych w liściach, gdzie tlen jest aktywny w procesie fotosyntezy. Inne pojawiają się w pigmentach roślinnych (na przykład antocyjany, które tworzą niebiesko-fioletowe kolory jeżyn i borówek) oraz w chemicznej obronie skór roślinnych (na przykład kwercetyna w skórkach jabłek).
Przeciwutleniacze rozpuszczalne w tłuszczach najprawdopodobniej koncentrują się w tłustym materiale roślinnym - np. w zarodku.
Badania sugerują, że spożywanie diety bogatej w antyoksydanty i składniki przeciwzapalne (takie jak te występujące w owocach i warzywach) może obniżyć związane z wiekiem spadki zdolności poznawczych i ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.
Dane z badań epidemiologicznych i klinicznych wyraźnie pokazują, że dieta bogata w rośliny (w tym dużo owoców i warzyw) może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia oraz innych chorób przewlekłych. Na przykład, poprzez zwykłe zwiększenie spożycia warzyw i owoców, eksperci przewidują, że możemy zapobiec 20% lub więcej wszystkich przypadków raka i uniknąć około 200 000 zgonów spowodowanych rakiem rocznie.
Co powinieneś wiedzieć
Ludzie z przedmieść mogli jeść mięso, ale nasi przodkowie nie zaniedbywali roślin. Przecież bulwę o wiele łatwiej jest zabić niż dzika. Nasi przodkowie jedli obficie warzywa i owoce, a my ewoluowaliśmy, aby czerpać korzyści z odżywiania roślin.
Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę piramidy żywieniowej każdego człowieka. Stanowią one podstawę wysokiej jakości, zdrowej diety.
To wszystko jest dobre.
W szczególności zielenina liściasta oferuje jedne z największych korzyści. Ale należy pamiętać, że większość produktów to dobre produkty.
Konieczna jest również różnorodność. Badania wykazały bezpośrednią zależność między różnorodnością spożywanych owoców i warzyw a korzyściami, jakie płyną z substancji odżywczych.
Więcej owoców i warzyw = lepsza dieta ogółem
Większość owoców i warzyw ma niski indeks glikemiczny i nie wpływa znacząco na poziom glukozy i insuliny we krwi. To może pomóc w sytości i składzie ciała.
Diety z podłożem z owoców i warzyw mają tendencję do obniżania zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu, mają wyższy poziom błonnika pokarmowego, magnezu i potasu, witamin C i E, folianów, karotenoidów, flawonoidów i innych środków fitochemicznych.
Spożywanie warzyw i owoców w formie zielonych suplementów prawdopodobnie dostarcza podobnych składników odżywczych i może być stosowane, gdy nie jest dostępna cała, świeża opcja.
Czy organiczny jest lepszy?
Jeśli jesteś zaniepokojony różnicą w korzyściach zdrowotnych i składnikach odżywczych między konwencjonalnymi i ekologicznymi owocami i warzywami, zobacz następny artykuł, aby dowiedzieć się więcej: Wszystko o żywności ekologicznej
Podsumowanie i zalecenia
Dąż do tego, aby za każdym razem, gdy jesz, najczęściej spożywać jakieś warzywa i/lub owoce.
Za dodatkowy kredyt
Czy kiedykolwiek masz ochotę zjeść te same dwa warzywa i owoce? Spróbuj trochę nowych. To powinno ci pomóc: Lista warzyw | Lista owoców
Trzymałeś się pomysłów na gotowanie? Spróbuj AllRecipes.com i wyszukaj według składników. Nie ma żadnej wymówki!
Kolejną zaletą spożywania dużych ilości owoców i warzyw jest to, że produkcja żywności roślinnej wymaga niewielkiego nakładu paliwa kopalnego i wody.
Możesz użyć soku roślinnego, jeśli spożywanie całej żywności roślinnej stanowi problem, ale pamiętaj, że niektóre z tych korzyści tracisz. Soki warzywne i owocowe zazwyczaj ekstrahują błonnik, co jest ważne.
Dla tych, którzy usprawiedliwiają brak warzyw w ich diecie poprzez przyjmowanie multiwitamin - przepraszam, ale uzupełnienie indywidualnego spożycia witamin, w przeciwieństwie do rzeczywistego spożycia owoców i warzyw, nie zapewnia takich samych korzyści.
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 24 października 2023
Rodzaje likieru: Zanurz się w świat aromatycznej rozkoszy
- Mięso, wędliny i ryby
- 30 września 2022
Fakty o kebabie
- Zdrowe odżywianie
- 15 września 2022
Jak zdrowo przybrać na wadze
Kategorie
- Nabiał 12
- Mięso, wędliny i ryby 8
- Owoce i warzywa 5
- Produkty zbożowe 11
- Zdrowe odżywianie 13
- Blog 6