- Nabiał
- 29 kwietnia 2020
Produkt spożywczy o zróżnicowanym składzie
Kwaśna śmietana zawiera wszystkie niezbędne główne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Ponieważ kwaśna śmietana oferowana w sprzedaży w Estonii różni się przede wszystkim zawartością tłuszczu mlecznego, omówimy to w pierwszej kolejności.
Zawartość tłuszczu w kwaśnej śmietanie produkowanej w Estonii wynosi 10-30 %. Możliwe jest wyprodukowanie kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 10, 15, 20, 25 i 30%.
Im wyższa jest zawartość tłuszczu w produkcie, tym więcej energii daje on konsumentowi. Każde 10 punktów procentowych tłuszczu zwiększa wartość kaloryczną każdego 100 grama produktu o około 90 kalorii.
Jeśli procentowa zawartość tłuszczu jest wyższa, zwiększa się również zawartość cholesterolu. Na przykład 100-gramowa porcja 20% kwaśnej śmietany zawiera 40-60 miligramów cholesterolu. Nie powoduje to jednak żadnych problemów, ponieważ mniej niż połowa z nich jest wchłaniana do krwiobiegu, a normalnie funkcjonujący organizm ludzki potrzebuje od 250 do 350 miligramów cholesterolu dziennie.
100-gramowa porcja kwaśnego kremu przynosi około 20% tłuszczów do naszego przewodu pokarmowego. Ta ilość tłuszczu zawiera 2-2,5 grama krótkołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo dobrym sposobem na zaspokojenie potrzeb energetycznych mięśnia sercowego. Oprócz wyżej wymienionych, wymieniona ilość tłuszczu zawiera 5-7 gramów jednonienasyconych i 0,4-0,8 grama wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają dobre działanie na organizm człowieka.
Ta sama ilość kwaśnej śmietany zawiera tylko 9-10 gramów długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Kwaśna śmietana oczywiście nie zawiera problematycznych kwasów tłuszczowych trans. Im wyższa zawartość tłuszczu w kwaśnej śmietanie, tym gęstszy jest krem i tym bardziej jedwabisty i miękki smakuje na podniebieniu.
Produkty o różnej zawartości tłuszczu są pakowane w opakowania o różnych kolorach, dzięki czemu kupujący mogą łatwo rozpoznać różnicę. Kwaśna śmietana zawierająca 20% tłuszczu jest najlepiej sprzedająca się w Estonii. Kwaśna śmietana z 10% zawartością tłuszczu jest odpowiednia dla tych, którzy obserwują swoje dane.
Kwaśna śmietana o zawartości tłuszczu mniejszej niż 10%, czyli cieńszej, może być jednak zagęszczana przy pomocy naturalnych środków zagęszczających lub łagodniejszych środków ujędrniających. W praktyce do zagęszczania kwaśnej śmietany dodaje się różne skrobie modyfikowane lub żelatynę.
Nawet ci, którzy preferują tłuste jedzenie, mogą uznać kwaśną śmietanę o najwyższej, 30% zawartości tłuszczu, za zbyt bogatą w usta.
Oprócz tłuszczu mlecznego, kwaśna śmietana zawiera również białka pochodzące z mleka. W związku z tym cała dobroć, która jest obecna w przypadku białek mleka, jest również obecna w przypadku białek kwaśnej śmietany. Ponieważ organizm ludzki nie potrzebuje tylko białek spożywczych jako takich, ale również zawartych w nich aminokwasów, musimy podkreślić znaczenie składu aminokwasowego tych białek, ponieważ są one odpowiednie i proporcjonalne do organizmu ludzkiego.
Dobrze jest również, aby sam proces fermentacji i kwaśne środowisko sprzyjały wstępnym zmianom białek mleka w taki sposób, aby były one szybciej i skuteczniej trawione. Szczerze mówiąc, stosunkowo mała zawartość białka w kwaśnej śmietanie jest wadą. W zależności od zawartości tłuszczu, 100 gramów kwaśnej śmietany zawiera tylko 2,6-3 gramy białka.
Istnieje zasada, że im wyższa zawartość tłuszczu w produkcie, tym niższa zawartość białka. Nie można zwiększyć ilości białek nawet poprzez zjedzenie większej ilości kwaśnej śmietany, ponieważ organizm otrzymałby zbyt dużo kalorii.
Zawartość węglowodanów w kwaśnej śmietanie waha się w pewnym stopniu - od 2,7 do 4%. Są ku temu dwie przyczyny. Węglowodany, w przeciwieństwie do wielu innych produktów mlecznych, nie są dodawane do kwaśnej śmietany podczas przetwarzania przemysłowego. Wyjątek stanowią kwaśne kremy, które zawierają skrobię modyfikowaną jako środek zagęszczający.
Drugim powodem jest fakt, że kwaśna śmietana jest produkowana dość szybko, a produkt nie staje się zbyt kwaśny, więc cukier mleczny nie może rozpaść się ze względu na kwaśne środowisko. Cukier mleczny lub laktoza zawierają większość węglowodanów w kwaśnej śmietanie.
W porównaniu ze zwykłym mlekiem, kwaśna śmietana ma mniej laktozy, ponieważ część cukru mlecznego jest używana przez bakterie w zakwasie. Pomaga im to w rozmnażaniu się i produkcji kwasów organicznych odpowiednich dla komórek błony śluzowej naszego przewodu pokarmowego.
Tylko kilka specjalnych rodzajów kwaśnej śmietany ma obniżoną zawartość węglowodanów, gdzie ilość cukru mlecznego została znacznie obniżona przy pomocy wstępnej obróbki enzymatycznej. Produkty te przeznaczone są dla osób, które cierpią na nietolerancję laktozy. Szczerze mówiąc, smak tej kwaśnej śmietany różni się od smaku zwykłych produktów.
Ponieważ kwaśna śmietana produkowana jest ze śmietany, zawiera ona również niezbędne dla człowieka minerały, zwłaszcza związki wapnia i fosforu. Korzystna jest również bardzo niska zawartość sodu w naturalnej kwaśnej śmietanie. Kwaśna śmietana z bardzo wysoką zawartością tłuszczu może być uważana za dodatkowe źródło witaminy D.
Jeśli chodzi o zawartość kalorii w kwaśnej śmietanie, to jej zawartość jest ściśle związana z zawartością tłuszczu w produkcie. Jeśli kwaśna śmietana o niższej zawartości tłuszczu daje 118 dodatkowych kalorii na 100 g produktu, to w przypadku kwaśnej śmietany o 30% zawartości tłuszczu liczba ta wynosi prawie 300. Pomiędzy tymi dwoma skrajnościami znajduje się kwaśna śmietana z 20% zawartością tłuszczu i prawie 200 kalorii na 100g.
Kulinarne zastosowania kwaśnej śmietany
Ludzie najczęściej używają kwaśnej śmietany w sałatkach i jest to bardzo dobra praktyka, biorąc pod uwagę jej skład biochemiczny. Mianowicie, sałatki zazwyczaj składają się z różnych produktów, które zawierają zarówno składniki rozpuszczalne w tłuszczach, jak i w wodzie, a kwaśna śmietana zawiera zarówno fazę wodną, jak i tłuszczową. Po dodaniu do sałatek, kwaśna śmietana działa jako homogenizator, rozpuszczając składniki o niepożądanych właściwościach.
Pomimo dobrego smaku naturalnej kwaśnej śmietany, niektórzy lubią wzmacniać jej smak ziołami i przyprawami. Jedną z wielkich kulinarnych cech kwaśnej śmietany jest fakt, że jest ona idealnym środowiskiem dla różnych dodanych smaków. W kwaśnej śmietanie można mieszać różne zmielone przyprawy i pozwolić komponentom rozpuścić się w różnych częściach kremowej substancji.
Z kwaśnej śmietany można zrobić sos zanurzeniowy. Tak gęsty i mocny dressing na zimno robi się zazwyczaj z 20% kwaśnej śmietany. Sosy do dippingu są również w sprzedaży gotowe (z ziołami, czosnkiem i serem lub tzatziki) lub w postaci suchego proszku. W tym ostatnim przypadku mieszanka proszkowa powinna być zmieszana z kwaśną śmietaną w odpowiednich proporcjach i pozostawiona do przyprawienia na jakiś czas.
Kwaśna śmietana ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Dodaje się ją do różnych zup, ciast, ciastek, pieczeni, gulaszy, galaretek, kremów, słonych i słodkich nadzień cukierniczych itp.
Kwaśne kremy produkowane w Estonii mogą być zazwyczaj przechowywane przez 10-15 dni. Kwaśna śmietana może być przechowywana w niskich temperaturach i w nieotwartych opakowaniach (2-6 oC) jeszcze dłużej - tylko jej smak staje się bardziej kwaśny. Jest to efekt działania bakterii kwasu mlekowego, które pomagają zachować produkt i dalej go fermentują. Jednocześnie kwaśna śmietana wcale nie jest tak kwaśna, że powoduje problemy zdrowotne u osób, które nie tolerują produktów spożywczych o wysokiej zawartości kwasu.
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 24 października 2023
Rodzaje likieru: Zanurz się w świat aromatycznej rozkoszy
- Mięso, wędliny i ryby
- 30 września 2022
Fakty o kebabie
- Zdrowe odżywianie
- 15 września 2022
Jak zdrowo przybrać na wadze
Kategorie
- Nabiał 12
- Mięso, wędliny i ryby 8
- Owoce i warzywa 5
- Produkty zbożowe 11
- Zdrowe odżywianie 13
- Blog 6