- Mięso, wędliny i ryby
- 19 sierpnia 2021
Ryby morskie dla koneserów zdrowego odzywiania
Cenne właściwości ryb znane są od dawna. Ludzie, którzy jedzą ryby, żyją dłużej, są zdrowsi i rzadziej zapadają na choroby układu krążenia. Kręgi kulturowe, które bazują na żywności pochodzenia morskiego, znane są z witalności i długowieczności.
Możesz czerpać wiele korzyści z życia w pobliżu morza. Warto dowiedzieć się o korzyściach zdrowotnych ryb morskich, aby zmaksymalizować ich potencjał i uniknąć pułapek żywieniowych. Choć ryby morskie są zdrowe, nie wszystkie gatunki są równie zdrowe.
Wszelkie zmiany w środowisku mogą mieć również znaczący wpływ na właściwości odżywcze ryb morskich. Oznacza to, że każde zanieczyszczenie wody na danym obszarze może mieć negatywny wpływ na poławiane tam ryby. Szkodliwe substancje znajdujące się w wodzie nie napotykają na żadne wyraźne bariery, więc rozprzestrzeniają się daleko poza granice skażenia. Dlatego tak ważne jest, aby wybierać ryby złowione w nieskażonym środowisku.
Ryby morskie - gatunki
W stosunkowo chłodnych wodach Morza Bałtyckiego, do których mamy największy dostęp, żyją dorsze, szproty i śledzie. Występują tu również flądry i turboty, a także sola, belona, sieja i troć wędrowna (łososiowate). Do ryb morskich Bałtyku należą gatunki estuariowe, takie jak słodkowodna płoć i węgorz, szczupak i sandacz.
Gatunki ryb, które żyją w zimnych wodach, są często bogate w kwas tłuszczowy omega-3, który jest znany ze swojej zdolności do zapobiegania nowotworom, miażdżycy i zawałom serca. Stężenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w rybach morskich poławianych na otwartym morzu jest wyższe niż w rybach hodowlanych. To sprawia, że nadmorskie posiłki są bardzo drogie, ale za to dobrze przyrządzone.
Dowiedz się, czy jesteś uczulony na ryby lub inne produkty spożywcze. Na podstawie analizy krwi wyślij pocztą diagnozę alergii pokarmowych i alergii krzyżowych.
Jak jeść ryby morskie
Po pierwsze, zapomnij o bułce tartej. Chrupiące, złote łuski są nasączone zwykłym tłuszczem, którego pyszne ryby morskie nie potrzebują. Większość bałtyckich ryb składa się z białego, tłustego mięsa. Ten delikatnie słony smak można wzmocnić sokiem z cytryny lub białym winem.
Należy też unikać żółtych i tłustych frytek, które powstają w wyniku smażenia na głębokim oleju roślinnym. Na talerzu powinny znaleźć się zdrowe, ale neutralne w smaku węglowodany, takie jak biały i brązowy ryż gotowany na parze. Pozwolą one wydobyć delikatny smak mięsa, a jednocześnie umożliwią organizmowi przyswojenie kwasów tłuszczowych i innych dobroczynnych substancji, takich jak jod zawarty w rybach czy rozpuszczalne w tłuszczach witaminy E, D i E.
Azjaci są najlepsi w podawaniu owoców morza i ryb. Ich kreatywność nie ma sobie równych. Jednak wiele tradycyjnych azjatyckich przepisów na owoce morza to doskonałe kombinacje, które maksymalizują korzyści odżywcze i zdrowotne płynące z owoców morza.
Sprawdź również: Potrawy z ziemniaków - przepisy
Najbardziej zanieczyszczone ryby morskie
Chociaż Morze Bałtyckie jest domem dla wielu gatunków ryb morskich, jest to również zbiornik wodny, który jest narażony na wysoki poziom zanieczyszczeń. Normy są czasami przekraczane. Ważne jest, aby stosować się do komunikatów Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, a w razie zagrożenia wstrzymać się z zakupem świeżych ryb na dłuższy czas. Większość gatunków oceanicznych jest stosunkowo bezpieczna i do Polski trafia najczęściej z Chin.
Ponieważ duże zbiorniki wodne mogą szybko neutralizować zanieczyszczenia, dlatego jest to tak powszechne. Ze względu na ograniczoną cyrkulację wody między Bałtykiem a oceanem, stężenie szkodliwych substancji nie spada tak szybko w mniejszych zbiornikach wodnych, takich jak Bałtyk.
Najdroższe ryby morskie
Czasami wysokie ceny za posiłek w nadmorskiej restauracji mogą przyprawić nas o zawrót głowy. To jednak wciąż grosze w porównaniu z najdroższymi rybami morskimi na świecie. Tuńczyk błękitnopłetwy kosztował w 2012 roku, bagatela, 3,5 tys. dolarów za kilogram!
Gatunek ten jest ulubieńcem Japończyków. Rywalizujący ze sobą producenci sushi znani są z tego, że regularnie kupują na aukcjach olbrzymiego tuńczyka błękitnopłetwego.
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 24 października 2023
Rodzaje likieru: Zanurz się w świat aromatycznej rozkoszy
- Mięso, wędliny i ryby
- 30 września 2022
Fakty o kebabie
- Zdrowe odżywianie
- 15 września 2022
Jak zdrowo przybrać na wadze
Kategorie
- Nabiał 12
- Mięso, wędliny i ryby 8
- Owoce i warzywa 5
- Produkty zbożowe 11
- Zdrowe odżywianie 13
- Blog 6