- Mięso, wędliny i ryby
- 21 kwietnia 2020
Mięso: dobre dla zdrowia, czy powodujące chorobę?
W tym tygodniu chciałem omówić coś, co pojawiło się dość dużo w ciągu ostatnich kilku tygodni. Chodzi o to, czy jedzenie mięsa jest dla nas rzeczywiście dobre, czy też jest to choroba, która czeka na swój początek.
Mięso: Debata
Jak większość z was wie, niedawno wyruszyłam w podróż po diecie wegetariańskiej lub roślinnej. Cóż, od zeszłego tygodnia, moja podróż dobiegła końca. Obecnie jestem w trakcie kompletowania moich raportów, włączając w to kompilację wszystkich danych, zdjęć, itp. dotyczących mojego ciała. I mam nadzieję, że w przyszłą środę złożę raport z moimi ostatnimi ustaleniami i przemyśleniami.
Jednak w tym tygodniu chciałem przedyskutować coś, co pojawiło się całkiem sporo w ciągu ostatnich kilku tygodni. O tym, czy jedzenie mięsa jest dla nas rzeczywiście dobre, czy też jest to choroba, na którą trzeba czekać.
Wydaje się, że temat ten jest jednym z najgorętszych tematów w dzisiejszym klimacie medialnym, a wszechświatowcy i wegetarianie ustawiają się po przeciwnych stronach ogrodzenia i lobbują bomby informacyjne tam i z powrotem na siebie.
Oczywiście, gdy ktoś próbuje uzasadnić swój osobisty styl życia, post hoc, z referencjami, badaniami i cytatami, obiektywizm wychodzi przez okno. Rzeczywiście, po stronie anty-mięsnej, faceci tacy jak dr Colin Campbell (ze sławy "The China Study"), szczery weganin sam, jest wzywany do działania. A po stronie pro-mięsnej, faceci tacy jak Dr Loren Cordain (z "Paleo Diet" sława), szczery weganin, jest wzywany do szczypania uderzenia.
Więc, kto ma rację? A kto jest kretynem?
Cóż, nie tak szybko. To znaczy, oboje są bardzo dobrze wykształceni. Oba są dobrze opublikowane. Obydwoje są bardzo dobrze wykształceni. I obie wydają się mieć duży sens. Więc żaden z nich nie jest kretynem. I może żadne z nich nie jest złe. W rzeczy samej, oto jak na to patrzę.
Czasami dwie inteligentne osoby mogą spojrzeć na te same informacje i dojść do różnych wniosków.
Możliwe jest również, że dwoje inteligentnych ludzi dochodzi do różnych wniosków, że oboje mają rację, w zależności od okoliczności.
Wegetariański wywiad
Kilka tygodni temu, Chris Shugart, w T-nation, złapał wiatr mojego małego roślinnego doświadczenia i poprosił o wywiad. Możesz przeczytać transkrypt wywiadu poniżej.
A po wywiadzie, na forach T-nation, pojawił się naprawdę bogaty wątek dyskusji. Zgodnie z oczekiwaniami, była pewna prawdziwa polaryzacja. Jedzący mięso uważali mój eksperyment za niedorzeczny. Nigdy nie zrezygnowaliby ze swojego cennego mięsa. A wegetarianie uważali, że eksperyment był świetny. W końcu jakieś potwierdzenie.
Prawda jest jednak taka, że wielu z nich pominęło ten punkt. Nie zrobiłem tego eksperymentu, aby sprawdzić, czy jedzenie wegetariańskie jest lepsze od jedzenia mięsa, czy na odwrót. Zrobiłem to, aby zobaczyć, jakie zalety można wyciągnąć z obu podejść.
Ponadto, a może co ważniejsze, zrobiłem to, aby zwrócić uwagę na bardzo realne ryzyko vs. analizę nagród, która musi być wykonana przy wyborze diety ciężkiej mięsnej lub roślinnej. Z pewnością możliwe jest duże pogorszenie zdrowia przy obu rodzajach jedzenia.
Więc kluczem nie jest wybór pomiędzy tymi dwoma. Chodzi o zrozumienie zalet i wad każdego stylu jedzenia. I, niezależnie od tego, jaki styl wybierzesz, podejmowanie absolutnie najlepszych decyzji żywieniowych.
Więc, czy mięso jest złe?
To jest główne pytanie, czyż nie? Wielu wegan, pod wpływem doktora Colina Campbella, twierdzi, że mięso jest dla nas naprawdę złe. Że powoduje ono raka. Że dramatycznie zwiększa ryzyko choroby.
Ale czy upraszczają sprawę? Prawdę mówiąc, tak mi się wydaje. W końcu, oto podobne pytanie:
Tłuszcz jest zły?
To jest głupie, prawda? W dzisiejszych czasach wszyscy wiemy, że pytanie jest zbyt proste. Jaki rodzaj tłuszczu? W jakiej ilości? Przygotowany w jaki sposób? To wszystko są różnice, które musielibyśmy znać przed wydaniem werdyktu o wartości tłuszczu w naszej diecie.
I to samo odnosi się do mięsa.
Nie ma wątpliwości, że jedzenie odpowiedniego rodzaju mięsa w odpowiednich ilościach zdecydowanie wpisuje się w ogólną zdrową dietę. I bardziej niż zdrowie, jest to solidna część diety budującej lub konserwującej mięśnie. Ważna jest wysoka zawartość białka, wysoka zawartość witamin B i wysoka zawartość żelaza. Rzeczywiście, zarówno zdrowie, jak i budowa mięśni są poważnie zagrożone, jeśli brakuje któregokolwiek z tych składników odżywczych.
Wydaje się jednak, że istnieją również dobre dowody na to, że jedzenie zbyt dużej ilości niewłaściwych rodzajów mięsa może być dla niektórych problematyczne. Na przykład, nie ma wątpliwości, że istnieje związek pomiędzy spożywaniem mięsa a ryzykiem wystąpienia raka. I nie jest to tylko spekulacja. Wykazało to ponad 100 badań epidemiologicznych.
Dla jedzących mięso jest to wielkie pytanie - jaki jest związek? Cóż, duża część z nich może polegać na tym, że większość typowych osób spożywających duże ilości mięsa ma tendencję do spożywania mniejszej ilości innych zdrowych rzeczy. Jak warzywka. Jak całe, nieprzetworzone ziarna. Jak zdrowe tłuszcze. Więc ich dieta ma tendencję do być wysoka w kalorii, wysoka w tłuszczach nasyconych, a niska w błonnik, przeciwutleniacze, witaminy i minerały, itp. Jest to całkiem dobry przepis na ryzyko choroby dla większości ludzi.
Logicznym rozwiązaniem nie jest tutaj unikanie mięsa. Chodzi raczej o to, by nie wypierać z mięsa wszystkich innych zdrowych produktów spożywczych. Ma ono obejmować zarówno mięso, jak i żywność o wysokiej zawartości błonnika, owoce, warzywa i wiele innych.
Najnowsze Artykuły
- Mięso, wędliny i ryby
- 30 września 2022
Fakty o kebabie
- Zdrowe odżywianie
- 15 września 2022
Jak zdrowo przybrać na wadze
- Zdrowe odżywianie
- 7 września 2022
Jak przygotować zdrową owsiankę?
Kategorie
- Nabiał 12
- Mięso, wędliny i ryby 8
- Owoce i warzywa 5
- Produkty zbożowe 11
- Zdrowe odżywianie 13
- Blog 5