- Mięso, wędliny i ryby
- 3 kwietnia 2020
Mięso: Dobre czy złe?
Mięso jest bardzo kontrowersyjną potrawą.
Z jednej strony, jest to podstawowy składnik wielu diet oraz doskonałe źródło białka i ważnych składników odżywczych.
Z drugiej strony, niektórzy ludzie uważają, że jedzenie go jest niezdrowe, nieetyczne i niepotrzebne.
W niniejszym artykule szczegółowo omówiono korzyści zdrowotne i potencjalne zagrożenia związane ze spożywaniem mięsa.
Co to jest mięso?
Mięso to mięso zwierząt, które ludzie przygotowują i spożywają jako pożywienie.
W Stanach Zjednoczonych i wielu innych krajach termin ten odnosi się głównie do tkanki mięśniowej ssaków i ptaków. Zazwyczaj spożywa się je jako stek, kotlety, żeberka, pieczeń lub w postaci zmielonej.
W przeszłości podroby - w tym wątroba, nerki, mózg i jelita - były powszechnie stosowane w większości kultur. Obecnie jednak większość zachodnich diet ją wyklucza.
Niemniej jednak podroby pozostają popularne w niektórych częściach świata, szczególnie wśród tradycyjnych społeczeństw. Wiele przysmaków jest również opartych na organach.
Foie gras jest zrobione z wątroby kaczej lub gęsiej. Słodycze to grasica i trzustka, natomiast menudo to zupa, która zawiera flaki (żołądek).
Obecnie większość mięsa na świecie pochodzi od zwierząt domowych hodowanych w gospodarstwach rolnych, głównie w dużych kompleksach przemysłowych, w których często przebywają jednocześnie tysiące zwierząt.
Jednak w niektórych tradycyjnych kulturach jedynym sposobem jego uzyskania pozostaje polowanie na zwierzęta.
Podsumowanie Mięso odnosi się do mięśni lub organów zwierzęcia spożytego jako pokarm. W większości części świata pochodzi ono od zwierząt hodowanych w dużych gospodarstwach przemysłowych.
Różne rodzaje
Rodzaje mięsa są podzielone na kategorie według ich pochodzenia zwierzęcego i sposobu ich przygotowania.
Mięso czerwone
Pochodzi ono od ssaków i zawiera w swojej tkance więcej bogatej w żelazo mioglobiny białkowej niż białe mięso. Przykłady obejmują:
- wołowina (bydło)
- wieprzowina (świnie i świnie)
- jagnięcina
- cielęcina (cielęta)
- kozioł
- dziczyzna, taka jak żubry, łosie i sarny (jelenie)
Białe mięso
Jest to zazwyczaj lżejszy kolor niż mięso czerwone i pochodzi od ptaków i małej dziczyzny. Przykłady obejmują:
- Kurczak
- indyk
- Kaczka
- gęś
- dzikie ptaki, takie jak przepiórki i bażanty
Mięso przetworzone
Przetworzone mięso zostało zmodyfikowane poprzez solenie, peklowanie, wędzenie, suszenie lub inne procesy mające na celu jego zachowanie lub wzmocnienie smaku. Przykłady obejmują:
- hot dogi
- kiełbasa
- Bekon
- mięsa obiadowe, takie jak bolońskie, salami i pastrami
- jerky
Podsumowanie Mięso pochodzi od różnych zwierząt i jest klasyfikowane jako czerwone lub białe, w zależności od źródła. Przetworzone produkty zostały zmodyfikowane za pomocą dodatków poprawiających smak.
Składniki odżywcze w mięsie
Chude mięso jest uważane za doskonałe źródło białka. Po ugotowaniu zawiera ono około 25-30% białka w masie.
3,5 uncji (100-gramowa) porcja gotowanej piersi z kurczaka zawiera około 31 gramów białka. Ta sama porcja chudej wołowiny zawiera około 27 gramów.
Białko zwierzęce jest pełnym białkiem, co oznacza, że dostarcza wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów.
3,5 uncji (100 gramów) chudego mięsa wołowego dostarcza (źródło 3Trusted):
- Kalorie: 205
- Białko: Około 27 gramów
- Riboflawina: 15% wartości dziennej (DV)
- Niacyna: 24% DV
- Witamina B6: 19% DV
- Witamina B12: 158% DV
- Niacyna: 24% DV
- Fosfor: 19% DV
- Cynk: 68% z DV
- Selen: 36% DV
Profile żywieniowe innych mięs są podobne, choć zawierają mniej cynku. Co ciekawe, szczególnie wysoka jest zawartość witaminy tiaminy w mięsie wieprzowym. Kotlety wieprzowe dostarczają 78% DV dla tiaminy na 5,5 uncji (157 gramów) porcji (4Trusted Source).
Wątroba i inne organy są również bogate w witaminę A, witaminę B12, żelazo i selen. Są one również doskonałym źródłem choliny, ważnym składnikiem odżywczym dla zdrowia mózgu, mięśni i wątroby (5Trusted Source).
Podsumowanie Mięso jest doskonałym źródłem białka oraz kilku witamin i minerałów, w tym witaminy B12, niacyny i selenu.
Metody gotowania i wpływ na czynniki rakotwórcze
Gotowanie i przygotowywanie mięsa w określony sposób może mieć negatywny wpływ na Twoje zdrowie.
Podczas grillowania, grillowania lub wędzenia w wysokiej temperaturze, tłuszcz uwalnia się i kapie na gorące powierzchnie do gotowania.
W ten sposób powstają toksyczne związki zwane wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA), które mogą rosnąć i wnikać do mięsa.
WWA są rakotwórcze, co oznacza, że mogą powodować raka. Jednak minimalizacja dymu i szybkie wycieranie kroplówek może zmniejszyć powstawanie WWA nawet o 89% (6Trusted Source, 7Trusted Source, 8Trusted Source).
Heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA), z których większość została wykazana jako rakotwórcza w długoterminowych badaniach na zwierzętach, powstają podczas podgrzewania mięsa do wysokiej temperatury, co powoduje powstanie ciemnej skórki.
Zaobserwowano, że poziom HAA wzrasta podczas dłuższych okresów gotowania oraz podczas przechowywania lub dojrzewania mięsa w lodówce przez wiele dni (9Trusted Source, 10Trusted Source).
Ponadto azotany są dodatkami do przetworzonego mięsa, które wcześniej były uważane za rakotwórcze, ale obecnie są uważane za nieszkodliwe lub nawet korzystne.
Badacze nie zgadzają się jednak co do tego, czy podobne dodatki znane jako azotyny (z "i") zwiększają ryzyko wystąpienia raka (11Trusted Source, 12Trusted Source).
Podsumowanie Gotowanie żywności w wysokiej temperaturze lub przez długi czas może zwiększyć produkcję toksycznych produktów ubocznych mogących powodować raka.
Najnowsze Artykuły
- Blog
- 24 października 2023
Rodzaje likieru: Zanurz się w świat aromatycznej rozkoszy
- Mięso, wędliny i ryby
- 30 września 2022
Fakty o kebabie
- Zdrowe odżywianie
- 15 września 2022
Jak zdrowo przybrać na wadze
Kategorie
- Nabiał 12
- Mięso, wędliny i ryby 8
- Owoce i warzywa 5
- Produkty zbożowe 11
- Zdrowe odżywianie 13
- Blog 6