- Mięso, wędliny i ryby
- 30 września 2022
Fakty o kebabie
Kebaby zawsze kojarzyły się z wielokulturowością. Na przykład w latach 60. pierwsza restauracja z kebabem w Wielkiej Brytanii została otwarta w Stoke Newington w Londynie i była prowadzona przez tureckiego imigranta o nazwisku Cetin Bukey. W Wielkiej Brytanii istnieje obecnie ponad 20 000 restauracji z kebabem, a w branży pracuje 70 000 osób. Około 1,3 miliarda kebabów jest spożywanych w Wielkiej Brytanii każdego roku, według UK Kebab Association. Nagrody British Kebab Awards 2017 odbyły się tej samej nocy, co Nagrody Akademii, a ceremonia wręczenia nagród przyciągnęła jeszcze więcej uwagi w mediach społecznościowych. Wśród gości pojawili się Sadiq Khan i Jeremy Corbyn.
Pochodzenia słowa kebab
Kebab to arabskie słowo, które oznacza pieczeń i odnosi się do grillowanego mięsa. Niektóre odmiany kebabu to Adana kebab, czyli cała pieczona jagnięcina, coban, czyli grillowana pieczeń w stylu pasterskim oraz sut, czyli marynowane mięso nabite na szpikulec i pieczone. Inne wersje to kabarma (grillowany kurczak w szpikulcu) i kefenli, czyli jagnięcy zawijaniec z kawałkiem chleba.
Gotowanie mięsa na patyku istnieje od czasów prehistorycznych, kiedy to pierwsi ludzie zaczęli gotować z ogniem. W rzeczywistości, wykopaliska na Santorini w Grecji ujawniły starożytne kamienne grille do kebabów. Te grille miały maleńkie otwory w dnie, aby tlen mógł dostać się do węgla drzewnego. Według etymologa języka tureckiego Sevana Nisanyana, słowo kebab pochodzi od perskiego słowa kabab, co oznacza "smażyć".
Zobacz też: Kuchnia europejska - historia oraz charakterystyka potraw
Doner Kebab
Doner kebab często przyrządza się z jagnięciny lub wołowiny. Mięso jest zwykle przyprawione i grillowane na poziomym szpadce. Tłuszcz umieszczony pomiędzy naprzemiennymi kawałkami mięsa służy jako przyprawa podczas gotowania kebabu. Te doner kebaby są często podawane jako późno nocny przysmak w stoisku przy ulicy.
Kebaby stały się przysmakiem na całym świecie. W rzeczywistości wiele osób postrzega kebab jako idealne zakończenie wesołej nocy. Oprócz grubego kebabu, donair jest rodzajem płaskiego bochenka, który gotuje się na pionowym rożnie. Mięso to zazwyczaj mielona wołowina z bułką tartą, która przed grillowaniem jest moczona w sosie z mleka skondensowanego. Zawiera on ponad 150 gramów tłuszczów nasyconych, czyli mniej więcej tyle, ile wynosi zalecane dzienne spożycie.
Najnowsze Artykuły
- Mięso, wędliny i ryby
- 30 września 2022
Fakty o kebabie
- Zdrowe odżywianie
- 15 września 2022
Jak zdrowo przybrać na wadze
- Zdrowe odżywianie
- 7 września 2022
Jak przygotować zdrową owsiankę?
Kategorie
- Nabiał 12
- Mięso, wędliny i ryby 8
- Owoce i warzywa 5
- Produkty zbożowe 11
- Zdrowe odżywianie 13
- Blog 5