- Mięso, wędliny i ryby
- 26 kwietnia 2020
Dylemat nowoczesnej diety: Czy lepiej... jeść mięso? Jechać wegetarianinem? Coś pomiędzy? Prawda o tym, co jest dobre dla ciebie.
Niektórzy weganie wierzą, że mięso powoduje raka i niszczy planetę. Ale mięsożercy często twierdzą, że rezygnacja z pokarmów zwierzęcych prowadzi do niedoborów żywieniowych. Obie strony twierdzą, że ich podejście jest zdrowsze. Co mówi nauka? A jak można najlepiej pomóc klientom, bez względu na ich preferencje żywieniowe? Proszę czytać dalej, aby uzyskać odpowiedzi.
Umieśćmy grupę wegan i entuzjastów Paleo w tym samym wątku mediów społecznościowych, a jedno jest prawie w 99% pewne: Zaczną się kłócić o jedzenie.
"Mięso powoduje raka!"
"Potrzebujesz mięsa do B12!"
"Ale produkcja mięsa prowadzi do zmian klimatycznych!"
"Bezmięsne, przetworzone jedzenie jest równie złe!"
I na tym pójdzie.
Powiedzmy, że jeśli chodzi o debatę na temat wegetarian i zjadaczy mięsa, ludzie mają przemyślenia i mocno się o nich czują.
Kto ma rację?
A które podejście jest dla ciebie odpowiednie?
A co powinieneś powiedzieć swoim klientom?
Jak się okazuje, odpowiedzi na te pytania są zniuansowane.
W tym artykule znajdziecie nasze podejście do debaty na temat wegetarian i mięsożerców, które może być zaskakujące - potencjalnie nawet szokujące - w zależności od waszych osobistych przekonań.
Nauczysz się:
- Prawdziwe powody, dla których diety roślinne mogą zmniejszać ryzyko chorób.
- Czy jedzenie czerwonego i przetworzonego mięsa stwarza zagrożenie dla niektórych chorób.
- Jak jedzenie dla lepszej planety.
- Dlaczego niektórzy wegetarianie czują się lepiej, kiedy zaczynają jeść mięso - i odwrotnie, dlaczego niektórzy jedzący mięso czują się lepiej, kiedy idą na wegetarianizm.
- Jak pomóc swoim klientom (lub sobie) zważyć prawdziwe plusy i minusy każdego podejścia do jedzenia.
Wegańskie vs. wegetariańskie vs. roślinne vs. wszystkożerne: Co to wszystko znaczy?
Różne osoby w różny sposób używają terminów roślinnych, wegetariańskich, wegańskich i innych. Dla celów tego artykułu, oto definicje, których używamy w Precision Nutrition.
Dieta roślinna: Niektórzy definiują to jako "tylko roślinne". Ale nasza definicja jest szersza. Dla nas, diety roślinne składają się głównie z roślin: warzyw, owoców, fasoli/roślin, całych ziaren, orzechów i nasion. Innymi słowy, jeśli spożywasz głównie rośliny z pewną ilością białka zwierzęcego, Precision Nutrition nadal uznawałoby cię za jadłodajnię na bazie roślin.
Dieta pełnowartościowa, oparta na roślinach: Rodzaj diety opartej na roślinach, która kładzie nacisk na całe, minimalnie przetworzone jedzenie.
Dieta w pełni roślinna /wyłącznie roślinna: Te schematy jedzenia obejmują tylko żywność z królestwa roślin/grzybów bez żadnych produktów zwierzęcych. Osoby odżywiające się wyłącznie roślinami nie spożywają mięsa, produktów mięsnych, nabiału ani jaj. Niektórzy z nich nie spożywają żadnych produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, w tym miodu.
Dieta wegetariańska: Rodzaj ścisłej, w pełni roślinnej diety, która zazwyczaj obejmuje szerszy wybór stylów życia, takich jak nie noszenie futra lub skóry. Weganie często starają się unikać działań, które przynoszą szkody lub cierpienie zwierzętom.
Dieta wegetariańska: "Wegetariańskie" jest pojęciem parasolowym, które obejmuje diety oparte wyłącznie na roślinach (w pełni roślinne / wyłącznie roślinne / wegańskie), jak również kilka innych roślinnych wzorców odżywiania:
- Wegetarianie Lacto-ovo spożywają nabiał i jajka.
- Pesco-pollo wegetarianie jedzą ryby, skorupiaki i kurczaki.
- Peskatarzyści jedzą ryby i skorupiaki.
- Flexitarianie jedzą głównie pokarmy roślinne, jak również sporadyczne, małe porcje mięsa. Opisany przez siebie fleksytarianin stara się zmniejszyć spożycie mięsa, nie eliminując go całkowicie.
Omnivore: Ktoś, kto spożywa mieszankę zwierząt i roślin.
Teraz, gdy już wiemy, co oznaczają te określenia, przejdźmy do kontrowersji.
Korzyści zdrowotne diety wegetariańskiej vs. diety wszystkożernej
Wiele osób zakłada, że jedną z największych korzyści płynących z diety wyłącznie roślinnej jest właśnie to: Zmniejszają one ryzyko zachorowań.
I wiele badań to potwierdza.
Na przykład, kiedy naukowcy w Belgii zapytali prawie 1500 wegan, wegetarian, pół-wegetarian, peskatarów i wszystkożerców o ich spożycie żywności, odkryli, że w pełni roślinne zjadacze najwyżej ocenili wskaźnik zdrowego odżywiania, który jest miarą jakości diety.
Wegetarianie Lacto-ovo spożywają nabiał i jajka. Wegetarianie Omnivo (ludzie, którzy jedzą przynajmniej trochę mięsa) uzyskali najniższe wyniki w Indeksie Zdrowego Żywienia, a pozostałe grupy uzyskały najniższe wyniki pomiędzy nimi. Osoby jedzące mięso również częściej niż inne grupy miały nadwagę lub otyłość.1
Inne badania również połączyły dietę wegetariańską z lepszymi wskaźnikami zdrowotnymi, od ciśnienia krwi do obwodu talii.2
Więc, czy sprawa jest zamknięta? Czy wszyscy powinniśmy przestać jeść steki, pić latte i robić omlety?
Niekoniecznie.
To dlatego, że wasza ogólna dieta ma o wiele większe znaczenie niż jakiekolwiek inne jedzenie.
Jedz dietę bogatą w następujące produkty i grupy żywności i prawdopodobnie nie ma większego znaczenia, czy włączasz czy wyłączasz produkty zwierzęce:
- minimalnie przetworzone pokarmy całe
- owoce i warzywa
- żywność bogatą w białko (pochodzące z roślin lub zwierząt)
- całe ziarna, fasola i rośliny strączkowe i/lub bulwy skrobiowe (dla osób spożywających węglowodany skrobiowe)
- orzechy, nasiona, awokado, oliwa z oliwek ekstra z pierwszego tłoczenia i inne zdrowe tłuszcze (dla osób, które jedzą dodane tłuszcze)
Spośród żywności, o której przed chwilą wspomnieliśmy, większość ludzi - a mówimy o ponad 90 procentach - nie spożywa wystarczająco dużo jednej kategorii, w szczególności owoców i warzyw. Mniej niż 10 procent ludzi, według Centrów Kontroli Choróbjeść 1,5 do 2 filiżanek owoców i 2 do 3 filiżanek warzyw dziennie.3
W dodatku, inne badania Stwierdził, że ultra-przetworzone produkty spożywcze (chipsy myślowe, lody, soda pop itp.) stanowią obecnie prawie 60% wszystkich kalorii spożywanych w USA.4
Jedzący w pełni na bazie roślin osiągają wyższe wyniki w Indeksie Zdrowego Żywienia nie dlatego, że rezygnują z mięsa, ale raczej dlatego, że jedzą więcej przetworzonych w minimalnym stopniu całych pokarmów roślinnych, takich jak warzywa, owoce, fasola, orzechy i nasiona.
Ponieważ zajmuje się czytaniem etykiet pracy, przygotowywaniem posiłków, sprawdzaniem menu, aby śledzić ten styl jedzenia, mogą być również bardziej świadomi swojego spożycia, co prowadzi do zdrowszych wyborów. (Osoby odżywiające się na bazie roślin również mają tendencję do spania więcej i oglądania mniej telewizji, co może również zwiększyć zdrowie).
A jedzący mięso otrzymują niższe wyniki nie dlatego, że jedzą mięso, ale z powodu niskiego spożycia całych produktów spożywczych, takich jak ryby i owoce morza, owoce, fasola, orzechy i nasiona. Mają również wyższe spożycie ziaren rafinowanych i sodu - dwa słowa, które zwykle opisują żywność wysoko przetworzoną.
Zjadacze mięsa, jak pokazują inne badania, również mają większą skłonność do picia i palenia niż osoby odżywiające się na bazie roślin.5
Innymi słowy, mięso może nie być problemem. Dieta pełna wysoko przetworzona "żywność" i praktycznie pozbawiona całych, roślinnych produktów spożywczych jest natomiast problemem, niezależnie od tego, czy osoba stosująca tę dietę nie spożywa mięsa, trochę mięsa, czy dużo mięsa.6
Teraz sprawdź środek diagramu Wenn poniżej. Podkreśla on podstawowe elementy zdrowej diety, co do których praktycznie wszyscy się zgadzają, bez względu na preferowany przez nich styl odżywiania.
Najnowsze Artykuły
- Mięso, wędliny i ryby
- 30 września 2022
Fakty o kebabie
- Zdrowe odżywianie
- 15 września 2022
Jak zdrowo przybrać na wadze
- Zdrowe odżywianie
- 7 września 2022
Jak przygotować zdrową owsiankę?
Kategorie
- Nabiał 12
- Mięso, wędliny i ryby 8
- Owoce i warzywa 5
- Produkty zbożowe 11
- Zdrowe odżywianie 13
- Blog 5